Jednou jsem udělala tento dezert a okamžitě si ho celá rodina zamilovala! Hotový ho máte během chvilky a každý bude chtít recept

Mnoho národů má svou typickou kuchyni. Pokud bychom zabrousili do Maďarska, tak budeme mluvit především o klobásách, stejně jako budeme mluvit také o guláši. Nejsou to jediná jídla, která má tato země vyhlášená. Je to také tento dezert, který rozhodně stojí za to, Až ho vyzkoušíte, dáte nám za pravdu.

Ingrediencí je v dezertu poměrně dost

Nutno říci, že když se podíváte na seznam ingrediencí, tak zjistíte, že jich není málo. Přesto je doporučujeme mít všechny, protože jedině tak se vám povede dosáhnout přesně takové chuti, které dosáhnout chcete. Tedy chuti, která je stoprocentně nejlepší. Co si tedy připravit?

  • 500 g mouky
  • 500 g džemu
  • 400 g vlašských ořechů
  • 300 g cukru
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 200 g másla
  • 100 g čokolády
  • 25 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 balení vanilkového cukru

Nejprve nachystejte kvásek

Pokud jste ho už někdy dělali, tak víte, jak na to. Základem je droždí, cukr a také vlahá tekutina. U jiných receptů se používá mléko. Zde však použijte rozpuštěné máslo. Následně dejte na teplé místo minimálně na třicet minut, dokud kvásek nevzejde. Potom můžete pokračovat v přípravě těsta.

Do kvásku přidejte další ingredience

Jakmile je kvásek hotový, můžete se pustit do přípravy hladkého těsta, které je základem tohoto dezertu. Patří do něho samozřejmě mouka, stejně jako citronová kůra, ale i smetana. Těsto by mělo být spíše táhlé a také hladké. Jakmile jste s ním spokojeni, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a opět nechte na teplém místě kynout. Ideální doba bude zhruba 45 minut.

Připravte si zbývající ingredience

Jakmile těsto odpočívá, nebo lépe řečeno kyne, je na místě nachystat si další ingredience. Jedná se hlavně o nasekání ořechů na menší kousky, stejně jako se jedná o promíchání meruňkového džemu, ve kterém pokud jsou celé meruňky, je na místě je pokrájet na menší kousky. V tu chvíli jste připraveni na tvorbu tohoto úžasného dezertu.

Unikátnost tohoto receptu je ve vrstvení

Nyní se můžete pustit do toho nejdůležitějšího. Tedy do samotné finalizace. S tím je spojeno kouzlo tohoto unikátního receptu. Základem je rozdělit si těsto na celkem 3 části. Každou z nich následně rozválíte. Na plech s pečicím papírem položíte nejprve spodní vrstvu. Na ni nanesete meruňkový džem a poté vrstvu posypete vlašskými ořechy. Potom přijde opět vrstva těsta, kterou na ořechy opatrně položíte. A opět pokračujete. Nejprve džem, potom vlašské ořechy. A dále opět těsto, na které se však už nic nenanáší. Pouze ho propíchejte vidličkou pro lepší vzdušnost.

Upečte, dokončete a můžete servírovat

Jakmile máte vrstvy daného dezertu připraveny, již se můžete pustit do pečení. Troubu je ideální předehřát na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě se tento maďarský koláč peče po dobu 30 – 40 minut. Následně ho vyndejte a nechte chladnout při pokojové teplotě.

Mezi tím si rozpustíte čokoládu, která poslouží jako poleva. Když není dezert tak horký, nalijte na něho čokoládu a rozetřete. Poté s ním zamiřte do lednice, aby vše dokonale zatuhlo. Po pár hodinách můžete vyndat, nakrájet a ochutnat. Je skvělý, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]