Jemné a dokonale nadýchané langoše, které zachutnají celé rodině

Kdo by nemiloval vláčné a chuťově dokonalé langoše. Oblíbené jsou zejména na koncertech, či poutích, kde je prodejci nabízí v malých stáncích. Připravit chutné langoše není žádná věda. Stačí vám k tomu jen trocha té trpělivosti a vhodné suroviny. Inspirujte se následujícím receptem a potěšte celou svou rodinu skvostnou chuťovkou nebo rychlou večeří.

Jaké suroviny si obstarat na přípravu langošů?

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 1 kilogram hladké mouky
  • 60 mililitrů kefíru
  • 4 vejce
  • 50 gramů kvasnic
  • 200 mililitrů mléka
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky krupicového cukru

Dále se neobejdete bez:

  • slunečnicového oleje na smažení
  • 450 gramů zakysané smetany
  • 200 gramů tvrdého sýra
  • 3 až 4 stroužků česneku

Jak připravit domácí langoše?

Do mísy si vlijte vlažné mléko a přidejte do něj cukr. Následně do tekutiny rozdrobte i kvasnice a nechte vzejít kvásek. V další fázi přisypte i lžičku soli, vlijte vejce, kefír, vsypte hladkou mouku a vypracujte ideálně rukama hladké a nelepivé těsto.

To nechte přikryté kynout zhruba půl hodiny. Zbytek těsta, které nespotřebujete, můžete uskladnit v lednici na další den. Mezitím si do misky nastrouhejte tvrdý sýr dle volby (vhodný je eidam). Také bude potřeba zhotovit si ochucenou zakysanou smetanu, kterou budete langoše pomazávat. Prolisujte si oloupané česnekové stroužky a smíchejte je se smetanou, mírně osolte a náplň máte hotovou.

Tvarování langošů, fáze smažení a servírování

Až těsto po půl hodině vykyne, vyjměte ho z mísy a pomocí zbylé mouky vytvarujte rukama placky (velikost si zvolte dle svého uvážení). Následně si v pánvi rozehřejte slunečnicový olej a na něm langoše smažte dozlatova z obou stran.

Měly by vlivem tepla ještě naběhnout. Budou tak krásně vláčné a nadýchané. Usmažené placky pomažte česnekovou smetanou, posypejte sýrem a konzumujte teplé. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]