Jemný smetanový koláč s křupavou drobenkou

Smetanový koláč s drobenkou potěší jak rodinné příslušníky, tak i očekávanou návštěvu. Jeho příprava není nijak složitá. Až tento dezert ochutnáte, budete mile překvapeni. Je jemný díky náplni a křupavý na povrchu díky drobence z těsta. Prostě dokonalost sama.

Potřebné ingredience na přípravu smetanového koláče s křupavou drobenkou

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny na těsto:

  • 3 vaječné žloutky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 125 gramů másla
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 180 až 200 gramů hladké mouky

Na tvarohovou náplň se smetanou potřebujete:

  • 3 vaječné bílky
  • 125 gramů moučkového cukru
  • špetku soli
  • 40 gramů vanilkového pudinku v prášku
  • 600 gramů zakysané smetany

Jak postupovat při přípravě koláče?

Nejprve si připravte těsto. V míse si vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem, také přidejte vanilkový cukr, špetku soli, žloutky, prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva a vypracujte hladké a homogenní těsto, které by nemělo být lepivé.

Nakonec jej ještě prohněťte na vále a pak rozdělte na tři části, a to na 2/4, ¼ a ¼. Jeden z menších kousků zabalte do potravinové fólie a dejte do mrazáku. Druhý menší kus pak posypte mokou a přikryjte také fólií, aby neoschnul. Z největšího kusu těsta vyválejte plát ve tvaru čtverce a vložte do formy vystlané pečícím papírem. Z malého kousku vyválejte váleček a vytvořte ve formě na koláč strany pomocí prstů (měly by být vysoké cca 3 cm). Následně dejte korpus do lednice a pusťte se do přípravy smetanové náplně.

Příprava smetanové náplně, kompletace koláče a fáze pečení

Krém připravíte tak, že si vyšleháte bílky se špetkou soli do tuha, přidáte postupně i moučkový cukr, vanilkový pudink a zakysanou smetanu.

Náplň posléze navrstvíte do chlazeného korpusu a povrch hustě zastrouháte zbylým kouskem těsta, které máte v mrazáku.

Tak vytvoříte křupavou drobenku.

Koláč dejte péct do trouby na 40 minut při 180 stupních Celsia. Pak snižte teplotu na 170 stupňů a dopékejte ještě deset minut.

Po vychladnutí koláč podávejte s šálkem kávy, dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]