Šťavnaté mleté maso, zelenina a jemná smetanová omáčka překvapí vás i vaši rodinu. K přípravě potřebujete jen pár surovin, ušetříte čas, a navíc si i pochutnáte.
Pokud už jste vyčerpali svou zásobu receptů a zdá se vám, že stále vaříte stejná jídla dokola, můžete vyzkoušet staré známé karbanátky trochu jinak. Název karbanátek k nám přišel z němčiny a vyjadřuje smažený bochánek mletého masa nebo zeleniny. Stala se z něj česká klasika, kterou zná každý rodinný stůl. Karbanátky jsou energeticky vydatným pokrmem a servírují se s bramborem, zeleninou i chlebem.
K přípravě karbanátků se zelím budete potřebovat
- 200 g rýže
- ½ pekingského zelí
- 1 šálek vody
- 3-4 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mletého masa
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- Sůl a pepř dle chuti
- Strouhanka
- Vejce
- 1 ks mrkve
- 200 g zakysané smetany
- 500 ml vody
- Zelenina
Maso i pro úplné začátečníky
Jestliže se rozhodnete použít mleté maso v kuchyni, možná byste měli vědět pár základních informací. Pokud kupujete již namleté maso, vybírejte vždy jasně červené, které vypovídá o čerstvosti produktu. Nejlepší volbou je určitě maso namleté přímo v řeznictví, kde máte možnost přímo vidět, s jakým kusem masa pracujete.
Mleté maso nemá dlouhou trvanlivost, proto ho spotřebujte co možná nejrychleji, nejlépe ještě ten den. V receptech se setkáte s mnoha variacemi, jak tento druh masa použít, stačí jen dobře ochutit, nevysušit a můžete ho připravit na desítky způsobů.
Postup přípravy karbanátků se zelím
Pekingské zelí nakrájejte na drobné proužky a vložte do vroucí vody. Nechte zelí změknout, sceďte a vymačkejte veškerou vodu. Rýži orestujte na pánvi s trochou oleje, zalijte vodou, osolte a nechte vařit do změknutí. Na pánvi si orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a nechejte vychladnout.
Mleté maso smíchejte se smaženou cibulkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Do směsi přidejte zelí a rýži a důkladně promíchejte. Z masové směsi vytvořte karbanátky a postupně je obalte ve strouhance. Připravte si pekáč vymazaný trochou oleje a bochánky do něj naskládejte. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 20 minut.
Mrkev a cibuli si nakrájejte na menší kousky a orestujte na pánvi. Zakysanou smetanu smíchejte s vodou a nalijte na restovanou zeleninu. Poduste několik minut a ochuťte solí a pepřem. Omáčku poté nalijte do pekáče na karbanátky a nechte ještě péct 15 minut. Servírujte posypané čerstvými bylinkami s bramborem nebo bramborovou kaší. Karbanátky jsou šťavnaté a s omáčkou neodolatelnou kombinací. Dobrou chuť!