Kdo skladuje vejce v lednici, dělá velkou chybu. Důvod, proč tak nečinit, je prostý

Fotografie: Freepik

Ukládání vajec do dveří lednice se výrazně nedoporučuje. Zjistěte, proč tomu tak je a jaký je nejlepší způsob jejich skladování.

Mnoho lidí nejspíše skladuje vejce ve dveřích lednici. Proč by taky ne, vždyť je tam přímo pro tento účel vyhrazené místo a také je jednoduché je kdykoliv vzít a dát zpět. Nemusíte tak prohrabat půl lednice a máte je hezky po ruce. Podle odborníků je však skladování vajec ve dveřích lednice nepříliš vhodný způsob, a to hned z několika důvodů. Proč tomu tak tedy je a jak vejce nejlépe skladovat?

Změny teplot

Odborníci na potraviny s shodují na tom, že skladování vajec ve dveřích lednici je nevhodné právě proto, že na tomto místě dochází k nejčastějším změnám teploty. Také se jedná o nejteplejší místo lednice a neustálým otevíráním a zavíráním dveří teplota na tomto místě značně kolísá. Vejce jsou navíc při pohybu dveří také v pohybu, a to rovněž nepatří mezi pozitivní faktory, které ovlivňují jejich kvalitu.

Fotografie: Freepik

Vejce by se totiž měly skladovat při teplotě pod 20 stupňů. Vyšší teplota má poté vliv na jejich kažení a zvyšuje riziko salmonely. Proto je dobré skladovat vejce ve speciální krabičce zhruba v prostřední části lednice, kde je teplota stejná a příliš se nemění. Také je důležité mít je v krabičce, aby se vejce jednak nerozbily a také aby nenasály aroma ostatních potravin.

Fotografie: Unsplash

Čerstvost na prvním místě

Pokud tedy chcete vždy čerstvá a chutná vejce bez známek cizího aroma, držte se doporučení pro skladování. Vejce také nikdy nenechávejte příliš dlouho venku, nebo vždy vytáhněte jenom to množství vajec, které víte že určitě spotřebujete. No a v poslední řadě, kupujte raději vejce od domácích chovatelů nebo z drobných farem, kde se zvířata mají lépe, a také kvalita vajec je poté lepší.

Fotografie: Unsplash

Zdroj: ReadersDigest

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]