Chovatel slepic: „Je nezbytné dát kupovaná vajíčka před konzumací do sklenice vody“

Fotografie: iStock

Vejce z obchodu mají na obalu vyznačené datum spotřeby, ale někdy krabičku vyhodíme, nebo máme vejce z domácího chovu. Stále si můžeme pomoci tímto trikem.

Vajíčka jsou plná prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Pokud to s nimi nepřeháníme, jsou vejce vynikajícím zdrojem bílkovin a tak by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Vajíčka jsou však také známá tím, že mohou obsahovat bakterie, jako je salmonela, které, obzvlášť u malých dětí, způsobují vážné střevní potíže. Chceme-li mít jistotu, že vejce , která jíme, jsou stále čerstvá, odhalíme je jednoduchým testem. Potvrdil to i chovatel slepic z Jihočeského kraje.

Proveďte jednoduchý vodní test

Jednoduše ponořte vejce do sklenice z vodou. Pokud zůstane ležet na dně, je stále čerstvé. Pokud však vyplave zcela na povrch, znamená to, že už má to nejlepší za sebou a jíst bychom jej už neměli. Čím je vejce starší, tím větší je vzduchová bublina, která je uvnitř vejce. Staré vejce tedy jednoduše vyplave na hladinu.

Spolehlivým indikátorem nepoživatelného vejce je však jeho zápach. Zkažené vejce, takzvaný záprtek, páchne silně po síře a lze ho cítit i přes skořápku. Než budete vejce přidávat k těstu na buchtu, očichejte ho a rozklepněte zvlášť do misky. Přidejte ho do těsta až si ověříte, že je vejce stále dobré, jinak byste museli vyhodit i všechny ostatní ingredience.

Barvy, které by uvnitř vejce neměly být

Vejce můžete také vizuálně zkontrolovat. Pokud je na něm slizký povlak, stopy jemného prášku nebo praskliny, to vše může naznačovat, že vejce obsadily plísně nebo bakterie. Pokud v rozklepnutém vejci najdete stopy po modré, černé, zelené nebo červené barvě, značí to, že ve vejci se už množí nežádoucí bakterie. U starších vajec bude žloutek a bílek tekutější, ale pokud je jinak v pořádku, stále je můžete konzumovat.

test čerstvosti vajec
Fotografie: Freepik

Obzvláštní pozornost byste měli věnovat těm vejcím, která budete používat v receptech syrová. Do těch používejte jen ta nejčerstvější, která jste koupili v obchodě. Tato vejce procházejí kontrolou a riziko, že budou kontaminovaná salmonelou je velmi malé. Mějte však na paměti, že do vajec se mohou dostat patogeny až po zakoupení, u nás doma.

Základ je správné skladování

Důležité tedy je dbát na správné uložení vajec. Přesto, že skořápka vypadá pevně, je ve skutečnosti porézní a do vejce tak mohou pronikat pachy i bakterie z okolí. Proto je nechávejte v lednici v původním obalu, tak aby byla překlopená i ze shora. Vejce by také neměla být ve dveřích lednice, kde se po každém otevření mění teplota. Na změnu teplot jsou vejce velmi citlivá, proto je raději skladujte v horní nebo prostřední polici, kde je teplota nejstabilnější.

Zdroj: Chovatel – Jan P.