Víme, že pití mléka je zdraví prospěšné. Málokdo ale ví, že užitečné prvky v něm obsažené dělají dobře i pěstovaným okurkám.
Při hnojení okurek můžeme sáhnout po mnoha variantách. Někdy je však potíž v tom, že průmyslově vyráběná hnojiva mohou být toxická. A upřímně, kdo by si rád nevypěstoval na vlastní zahradě bio zeleninu. Hnojení obyčejným mlékem je oproti tomu zcela bezpečné, bez škodlivého vlivu na okolní prostředí a rostlina díky němu dostává základní prvky, které potřebuje. To se pak odrazí na jejím zdraví i úrodě.
K čemu je mléko dobré?
Nejužitečnějším prvkem v mléce je kalcium, které využívají i rostliny. Dále jsou to vitamíny skupiny B, dusík, draslík a fosfor. Jedná se tedy o základní prvky, které rostlina kořenovým systémem dobře vstřebává. Laktobacily jsou zase příznivé pro půdní procesy. Celkově tedy podpoříte růst a zdraví celé rostliny.
Mléko se také využívá jako prevence plísňových a virových chorob, z čehož nejlépe funguje proti padlí. Při postřiku na list však musíte být opatrní, abyste sami plíseň na rostlině nezpůsobili. Listy by neměly být ve vedru vlhké od postřiku. Proto je dobré aplikovat postřik k večeru a ráno rostliny zkontrolovat. Pokud uvidíte na listech zbytky postřiku, otřete je hadříkem nebo je postříkejte čistou vodou.
Příprava hnojiva
K přípravě hnojiva z mléka můžete použít jakékoliv mléko. Lepší je použít mléko odstředěné, protože tuk samotný rostlině ani půdě nijak neprospívá. Mléko vždy ředíme vodou. Na 1 litr mléka přidáme 4 litry vody. U postřiků na list ředíme 1 : 1. Mléčnou zálivku aplikujeme jednou za 14 dní. K mladé rostlině lijeme asi 200 ml, k velké rostlině pak 500 ml.
Je dobré do mléčné zálivky přidávat i jód. Ten má ochrannou funkci proti některým chorobám, včetně padlí. Přidávejte ho tedy i do postřiku na list. Celkově zlepšuje zdraví rostliny a příznivě ovlivňuje i chuť samotných okurek. Do mléčné zálivky tedy můžete nakapat 10 kapek jódu. U postřiku na list řeďte litr mléka, litr vody a 2 kapky jódu.
Hnojení mlékem má tedy velký vliv na celkovou úrodu a kvalitu plodů. Ty jsou šťavnatější a mají lepší chuť. Rostlina je zároveň chráněna před virovými a plísňovými chorobami. V první sezóně si můžete účinky mléčné zálivky sami vyzkoušet. Vyberte si pár rostlin, které budete hnojit mlékem, a u zbytku postupujte jako obvykle. Uvidíte sami, jak na tom jednotlivé rostliny budou.
Zdroj: GardeningKnowHow
Napište komentář