Když dojde inspirace, přijde vhod grilované maso v cibuli

Pokud Češi v něčem vynikají, je to grilování. Nutno však říci, že jejich grilované maso bývá stále stejné. Proto buďte jiný a vyzkoušejte tento recept. Ten není založen na tom, co klasika která je spojena s tím, že vezmete plátek masa, který naložíte a hodíte na gril. Ta tento recept se používá mleté maso. A ne, nemáme v plánu vám představit burgery. Co je tou pochoutkou?

Připravte si několik známých surovin

Až se podíváte na seznam surovin, budete si myslet že tento recept na grilované maso je skutečně klasický. Opak je však pravdou. Co budete pro dokonalý výsledek potřebovat?

  • 10 kusů větší cibule
  • 40 plátků slaniny
  • 1,5 kg mletého masa
  • Sůl a pepř na dochucení

Nachystejte si maso

Nejprve si nachystáte mleté maso. Do vložte do misky a důkladně promíchejte se solí a pepřem. Je třeba ho důkladně rozmělnit, aby se lépe propojilo a dokázalo držet svůj celkový tvar. Až budete tento recept na grilované maso zkoušet příště, tak můžete zajímavě inovovat. Můžete do masa přidat třeba i čerstvé bylinky, mletou červenou papriku, nebo různé druhy zajímavého koření. My vám ukazujeme základ založený na soli a pepři.

Připravte si cibuli

Tu je nutné nejprve oloupat. Dále vezměte nůž a přepulte ji. Z obou půlek vyndejte několik středových vrstev, které nakrájejte najemno a vmíchejte do masa. Zbývající části, tedy vždy několika vrstvé poloviny si nachystejte v poslední přípravné fázi receptu.

Nachystejte masové kuličky a ukryjte je do cibule

Vezměte mleté maso a vytvořte z něho masové kuličky odpovídající velikosti. A to tak, aby se daná koule vešla do obou polovin cibule. Tu přitiskněte z obou stran na maso a to v ní za uzavřete. Takto postupujte i u zbývajících cibulí, dokud nespotřebujete jak je, tak samozřejmě i veškeré své maso.

Nyní slanina a alobal

Máte maso v cibuli? Pokud ano, vezměte jednotlivé plátky slaniny. Na každou masovo-cibulovou kouli použijte čtyři plátky a cibuli důkladně obalte. Nyní vezměte klasický kus alobalu a do něho zabalte cibuli s masem a slaninou. Buďte důkladní aby nedošlo k tomu, že by během pečení vytekla šťáva. Ta musí zůstat uvnitř.

Vložte mezi uhlíky a pečte

Jste téměř u konce. Nyní už stačí rozehřát ohniště nebo gril a mezi horké uhlíky vložit jednotlivé koule důkladně zabalené do alobalu. Každých 10 minut je lehce pootočte, aby byly propečené skutečně rovnoměrně. Celková doba pečení je asi 30 – 45 minut, podle jejich velikostí. Následně opatrně vyndejte, rozbalte a můžete ochutnat. Lahůdka, že ano? Pokud vás recept zaujal, nemusíte s ním čekat na léto. V zimě ho můžete snadno připravit také v klasické troubě, při teplotě kolem 200 stupňů Celsia.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]