Pokud máte rádi spíše slané pokrmy než ty sladké, tak i pro vás existují jisté druhy koláčů. Například tento, který má náplň z lahodné jarní cibulky v kombinaci s vajíčkem.
Možná očekáváte důležitou návštěvu a chcete je potěšit něčím nevídaným. Nebo prostě jenom rádi zkoušíte nové věci a slaný koláč vám zní jako super výzva. Tak jako tak, výsledek, který upečete, si rozhodně zamilujete. Není na tom nic těžkého a možná se u toho i dobře pobavíte. Ingredience také nejsou moc drahé, takže u tohoto receptu snad ani neexistují žádná „proti“.
Ingredience a postup přípravy
Na těsto budete potřebovat:
- Dvě až tři vejce
- Jednu polévkovou lžíci cukru
- Cca dvě stě gramů mouky
- Tři polévkové lžíce rostlinného oleje
- Jednu polévkovou lžíci sezamových semínek
- Čtvrt lžičky soli
- Tři sta padesát gramů zakysané smetany
- Deset gramů prášku na pečení
- Jeden žloutek smíchaný s jednou polévkovou lžící mléka
- Hluboký plech
- Mísu
- Metličku
Na náplň budete potřebovat:
- Čtyři vařená vejce
- Dvacet gramů rozpuštěného másla
- Dvě stě gramů jarní cibulky
- Sůl, pepř a koření dle vaší chuti, ale nic víc tam ani není potřeba
- Mísu
Počítejte s tím, že celá příprava koláče a jeho následné upečení vám nezabere více, jak hodinu času, jestli ne méně. Prvním krokem je zapnutí trouby a její rozehřátí na 190 stupňů. Možná si říkáte, že je divné začínat takto, ale těsto s náplní budete mít tak rychle, že je zbytečné s rozehříváním trouby čekat.
Naplní vás a není zbytečně tučný
Jarní cibulku byste měli nakrájet na co nejmenší kousky, pokud máte mixér, můžete jej na tento úkon využít. Vejce si připravte předem a to zcela jednoduše, nechejte je na pět minut vařit ve vodě a máte hotovo.
Následně je rozdrťte na kousky a smíchejte s jarní cibulkou v míse. Dobrým trikem je přidat i kousek rozpuštěného másla, vždy to zlepší celkovou chuť pokrmu (a to platí i například pro omáčky či kaši, takže tento tip rozhodně využijete).
Dochuťte za pomoci soli a pepře, když tak i kousek směsi zkuste ochutnat. Měla by být mírně slaná. Co se týče těsta, vezměte si mísu a do té rozklepněte dvě vejce. Přidejte sůl, cukr, zakysanou smetanu a dohromady vše promíchejte metličkou. Přidejte mouku, prášek do pečiva a těsto uhněťte do husté konzistence, jako má například zakysaná smetana. Teď už jen přidejte tři polévkové lžíce oleje, zamíchejte a můžete chystat plech.
Vymažte jej olejem a vysypte moukou, následně do něj polovinu těsta vlijte. Na první půlku těsta nalijte náplň a tu zalijte druhou polovinou těsta. Aby celý výsledek vypadal lépe, tak vrch namažte rozšlehaným vejcem s mlékem a libovolně posypejte sezamovými semínky. Pečte okolo třiceti až třiceti pěti minut, hotový koláč pomažte trochou másla a můžete podávat. Skvělý bude určitě i jako svačina do práce. Dobrou chuť!