Kamarád z pekárny se podělil o recept na slaný koláč s náplní ze zelí. Výsledek vás jistě potěší

Chutný koláč se zelnou náplní a z domácího těsta potěší chuťové buňky celé vaší rodiny. Na jeho výrobu si klidně přizvěte i děti, alespoň se naučí něčemu novému. 

Každý den se nedá stíhat všechno a proto je dobré mít záložní plán na dny, kdy  nemáte času nazbyt. Třeba tento recept na zelný koláč z domácího těsta. Jakmile dáte do zapékací formy všechny ingredience, tak už vám jen stačí vyčkat necelou hodinku, během které můžete zvládnout dalších několik věcí.

Ingredience, které budete k přípravě potřebovat:

Těsto:

  • Hladká mouka – 2 šálky
  • Kefír – 400 ml
  • Vejce – 3 kusy
  • Jedlá soda – půl lžičky
  • Sůl – dle chuti
  • Cukr – 1 lžíce
  • Rostlinný olej – 3 lžíce

Náplň:

  • Zelí – 700 až 800 g
  • Vejce – 3 kusy
  • Sůl – dle chuti
  • Mletý černý pepř – dle chuti
  • Bylinky – dle chuti
  • Rostlinný olej – 4 až 5 lžic

Zelí důkladně omyjte a nakrájejte ho na menší kousky. Na pánvi rozpalte trochu rostlinného oleje a zelí na něm na chvíli nechejte podusit do měkka. Poté k němu přidejte sůl, mletý černý pepř, sušené bylinky dle chuti (provensálské bylinky, tymián, bazalka…) a důkladně promíchejte. Nakonec do směsi rozklepněte i vejce a samozřejmě je promíchejte do směsi.

Vypněte sporák a pánev s náplní na pět minut přikryjte pokličkou. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu těsta. Kefír ohřejte třeba v mikrovlnné troubě a nechejte v něm rozpustit sůl, jedlou sodu a cukr. Rozklepněte do směsi vejce a vše důkladně promíchejte. Hladkou mouku prosejte a přisypejte ji do směsi také, vše nejprve promíchejte stěrkou a poté ručně vypracujte husté těsto.

Přidejte do těsta rostlinný olej a ručně ho opět zapracujte. Celou formu (28×22 cm) vymažte olejem a nalijte do ní první část těsta. Rozprostřete ho a navrstvěte na něj náplň. Tu zarovnejte a na její vrch nalijte druhou polovinu těsta. Pokud chcete, můžete koláč posypat sezamovými semínky. Vložte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechejte koláč péct po dobu 30 až 40 minut. Po vytažení ihned podávejte, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]