Zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané. Koblihy zkrátka každý zbožňuje. Jen kdyby se daly připravit bez smažení. Dobrá zpráva je, že dají! Tento recept je léty prověřený a nenajdete v něm ani kapku oleje.
Koblihy nikdy nepatřily mezi zdravé a dietní pokrmy. Jednak je v nich spousta cukru a jednak jsou nacucané olejem po smažení. Jejich chuť už ale přivedla na scestí nejednoho dietáře. Pokud vás koblihy také lákají a přemýšlíte o nějaké alespoň trochu zdravější variantě, vyzkoušejte recept bez oleje a smažení. Výsledné chuti to navíc nijak neublíží.
Na pečené koblihy budete potřebovat:
Na koblihy
- Hladká mouka – 500 g
- mléko – 200 ml
- žloutky – 4 ks
- moučkový cukr – 6 lžic
- máslo – 100 g
- sůl – 1 špetka
- čerstvé droždí – 40 g nebo sušené droždí – 14 g
- smetana nebo džem na náplň
Na cukrovou polevu
- moučkový cukr – 4 lžíce
- citronová nebo pomerančová šťáva (popřípadě jen voda) – 4 lžíce
Návod na přípravu
Půl hodiny předem vyndejte z lednice mléko, máslo i vejce, aby získaly pokojovou teplotu. Mléko zahřejte, aby bylo teplé a máslo rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Do misky rozdrobte droždí a přidejte k němu po 1 lžíci mouky a cukru a k tomu 3 lžíce teplého mléka. Promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě stát, aby se kvasinky aktivovaly.
Když se na povrchu kvásku začne tvořit pěna, smíchejte jej s prosátou moukou, třemi vaječnými žloutky, cukrem, rozpuštěným máslem a špetkou soli. Zalijte zbylým mlékem a vypracujte hutné a nelepivé těsto. Zakryjte jej v míse utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Nejlépe se mu bude dařit u horkého radiátoru, anebo v troubě nastavené na 40 až 50 °C.
Vykynuté těsto rozdělte na 14 stejných dílů a zformujte je do tvaru mírně zploštělých koulí. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby mezi nimi zůstaly dostatečné rozestupy. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut vykynout. Pak rozšlehejte poslední žloutek a potřete jím povrch každé koblihy a vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu přibližně 20 minut. Přesná doba pečení se odvíjí od specifických vlastností vaší trouby.
Po dopečení ihned koblihy s pomocí stříkačky naplňte koblihy zvolenou náplní a, pokud chcete, polijte je cukrovou polevou. Tu získáte tak, že smícháte 4 lžíce moučkového cukru se stejným množstvím vody, popřípadě citronové nebo pomerančové šťávy. Pokud polevu nechcete, nechte koblihy zchladnout a posypejte je moučkovým cukrem.