Krájení cibule bez pláče: Kuchařský fígl, díky kterému už nikdy neuroníte ani slzu

Fotografie: Depositphotos

Skladovat cibuli v lednici, ve spíži nebo ve sklepě je celkem běžné, ale nebojte se zkusit také mrazák. Zabráníte tak podráždění očí a cibule vám vydrží déle čerstvá.

Cibule je neodmyslitelnou součástí každé kuchyně. Bez cibule, stejně jako bez soli, nelze vařit. Je základem pro všechny omáčky, na které si vzpomenete. Zároveň je bohatým zdrojem stopových prvků a vitamínů, je známá pro své antiseptické, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Výrazně tedy podporuje naše zdraví. Jedinou její nevýhodou je krájení. Ty slzy, které roníme, když se cibuli snažíme nasekat nadrobno. Ovšem jako na všechno, i na tento problém existuje řešení.

Cibule je klíčovou ingrediencí

Cibule je jednou z hlavních ingrediencí v každé kuchyni, je ideální pro zvýraznění chuti všech pokrmů. Pokud ji používáte skutečně v hojném množství, jistě ji, jako většina lidí, uchováváte ve spíži, sklepě nebo v lednici. Zkuste však jedno neobvyklé místo, a sice mrazák. Nejen, že se vám nikdy nezkazí, ale jako bonus budete více těžit z jejích vlastností. Zde je několik důvodů, proč je skladování cibule v mrazáku rozumný nápad.

Fotografie: Depositphotos

Krájení cibule bez pláče

Pokud při krájení cibule neustále roníte slzy, věříme, že vás tento trik osloví. To, že při přípravě cibule neustále pláčete, má na svědomí plyn, který uniká z alliinázy, enzymu přítomného v surovině. Tento těkavý plyn opravdu nesmírně dráždí oči, které se chrání slzami. Zde je tedy malý trik – asi tak 10 minut před krájením cibule ji vložte do mrazáku. Už vás nebude otravovat žádné podráždění.

Mražená cibule vám ušetří čas

Uchovávání žluté nebo červené cibule v mrazáku je ideální pro ty, kteří jsou zvyklí cibuli používat ve velkém množství. Z dobrého důvodu naprostá většina receptů surovinu obsahuje, ať už se jedná o omáčky, sekanou nebo masovou směs či polévku.

Cibule se může pyšnit skvělými nutričními vlastnostmi. Chcete-li však ušetřit čas při vaření, oloupejte si ji předem, klidně celý koupený pytlík, a vložte do vzduchotěsných sáčků a uchovávejte v mrazáku. Můžete si ji předem i nakrájet.

Fotografie: Depositphotos

Cibule už nikdy nezměkne

Uchovávat cibuli v mrazáku je vhodné také proto, že vám nezměkne, nezplesniví ani neztratí svou chuť. Zmrazení umožňuje efektivnější skladování. Abyste jakoukoli odrůdu uchovali co nejdéle, doporučuje se cibuli vložit do vzduchotěsných sáčků, aby její vůně nepronikla do dalších potravin.

Zdroj: RealSimple