Játra vařím podle neobvyklého receptu: Ukázalo se, že jsou tak delikátní a jemná, že se to nedá slovy popsat. Prostě je musíte ochutnat

Játra nejsou pouze součástí paštiky nebo zavářka do polévky. Existuje mnoho skvělých receptů na přípravu této lahůdky.

Někteří lidé játra nechtějí jíst, protože se bojí, že je to nezdravá suroviny. To však není pravda. Játra v sobě nedrží žádné pozůstalé škodliviny. Jsou naopak skvělým zdrojem železa, ale také bílkovin, mědi, zinku, lecitinu a několika vitaminu. Bohužel obsahují také cholesterol. Proto bychom je neměli konzumovat příliš často. Jednou za čas nám však v konzumaci vůbec nic nebrání.

Připravte si suroviny

Na tento recept budete potřebovat 600 gramů hovězích jater, jednu cibuli, jedno vejce, tři stroužky česneku, lžičku soli, lžičku cukru a půl lžičky sody. Nejprve je nutné játra umýt a očistit. Následně je nakrájejte na kousky. Vejce rozšlehejte se solí, cukrem a sodou. Poté k němu přidejte také česnek. Dochutit můžete kořením dle vlastního výběru. Vaječnou hmotu poté vlijte do nakrájených očištěných jater.

Fotografie: Pixabay

Játra s ochuceným vejcem dobře promíchejte. Nádobu poté zakryjte smršťovací kuchyňskou fólií a dejte odpočívat do lednice. Směs je vhodné občas promíchat, ale nechat v chladnu alespoň dvě hodiny. Během čekání si zatím můžete připravit cibuli. Tu nakrájejte na tenká půlkolečka a orestujte na pánvi. Po dvou hodinách v lednici vyndejte játra a namáčejte je v mouce. Poté opékejte na pánvi do měkka.

Fotografie: Pixabay

Už je skoro hotovo

Na závěr játra posypte cibulkou a můžete servírovat. Vhodné je samozřejmě připravit k játrům přílohu. Jako vhodná příloha k minutkově připravovaným játrům se jeví vařené brambory. Pokud máte rádi opékané brambory, určitě je můžete připravit, stejně jako americké brambory, krokety nebo hranolky. Rýže, které se často k játrům konzumuje, není vhodná, jelikož v receptu není žádný sos nebo omáčka.

K játrům a příloze se bude skvěle hodit nějaký dresink. Použít můžete obyčejnou nebo dijonskou hořčici. Pokud dáváte přednost dresinkem s majolkou, zkuste si vytvořit vlastní dresink s příchutí hořčice. Smíchejte tři lžíce majolky s jednou lžící hořčice (ideálně medové) a přidejte pepř. Pokud chcete mít dresink odlehčený, můžete ho smíchat se zakysanou smetanou případně s řeckým bílým jogurtem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]