Cibulové tyčinky jsou zvenku příjemně křupavé a uvnitř božsky měkké. Jsou skvělým doplňkem k různým chuťovkám na oslavy.
Tyto báječně chutné tyčinky se dělají z kefírového těsta. Skvělé je, že vydrží opravdu dlouho čerstvé. Jestliže tedy připravujete náročnou rodinnou oslavu, můžete si tyto tyčinky připravit klidně den nebo dva dopředu a na oslavě budou chutnat pořád stejně božsky. Jejich příprava je přitom docela jednoduchá. Uvidíte, že se tyto tyčinky na vašem stole budou objevovat opravdu velmi často.
Základem je obyčejný kefír
Na tyto skvělé tyčinky budete potřebovat 250 mililitrů obyčejného kefíru bez příchuti. Potřebovat budete také 450 gramů hladké mouky a dvě vajíčka. Připravte si také 100 gramů tvrdého sýru. Dále je potřeba lžička sody a stejné množství kuchyňské soli. Důležitou součástí je také zelená cibulka a bylinky podle vašich chuťových preferencí. První věc, kterou musíte udělat je mírně ohřát kefír.
Do teplého kefíru pak nalijte sodu. Tuto směs promíchejte a nechte asi pět minut působit. Poté přidejte vejce a sůl a opět promíchejte. Poté do směsi po částech přidejte prosátou mouku a vypracujete těsto. Následně nakrájejte zelenou cibulku a také připravené bylinky. Přidejte do těsta a míchejte, dokud nebude těsto opět perfektně hladké a cibulka nebude rovnoměrně rozprostřená.
Nyní je čas na sýr
Na závěr na hrubém struhadle nastrouhejte tvrdý sýr a vmíchejte ho do těsta. Poté pracovní plochu posypte trochou hladké mouky a vypracujte na něm hladké a vláčné těsto. Následně ho zakryjte a nechte asi deset minut v klidu. Potom se můžete dát do vyvalování.
Pomocí válečku vyválejte těsto o tloušťce asi 5 milimetrů. Vyválené těsto potom nakrájejte na nudličky. To můžete udělat buď obyčejným kuchyňským nožem nebo radýlkem.
Nyní je čas na smažení jednotlivých tyčinek. Zahřejte tedy na pánvi rostlinný olej a vložte do něj tyčinky. Ty pak smažte ze všech stran do zlatova. Osmažené tyčinky pak vyskládejte na papírové ubrousky, které nasají přebytečný tuk. Připravené tyčinky můžete podávat ihned nebo je můžete nechat vystydnout a podávat klidně až druhý den. Skvěle chutnají samotné nebo s různými pikantními a slanými omáčkami.