9 potravin, které musíte dát do mrazáku a nevíte o tom! Jedině tak se v nich nezačnou tvořit bakterie a toxické látky

Fotografie: Unsplash

Zamrazování potravin a pokrmů je úžasná cesta k vytvoření si zásoby na horší časy. O těchto devíti potravinách nejspíše málokdo věděl, že se dají také zamrazit. 

Jakmile se řekne zamrazování, většina lidí si představí hlavně maso či vývar. Ano, je velice výhodné, když uděláte velké množství vývaru a po jeho zamrazení z něj můžete vařit i o měsíc později. To samé platí u masa, když nemáte čas, tak ho jen vytáhnete před spaním a ráno už můžete vesele kuchtit oběd pro celou rodinu. Věděli jste ovšem, že tady to rozhodně nekončí? Těchto devět potravin s naprostým klidem můžete také zamrazit a využít je kdy budete chtít.

Zamrazování se v dnešní době vyplatí

Vaječné bílky

První takovou potravinou jsou vaječné bílky. Ty v mrazáku vydrží až rok a pokud se je chystáte využít například na pečení pusinek, tak se je dokonce i doporučuje před použitím na pár dní zamrazit. Poté je jen vytáhnete den před použitím a výsledné pusinky budou jedny z nejlepších, co jste kdy měli.

Avokádo a kukuřice

Druhou a třetí potravinou jsou kukuřice s avokádem. Avokádo byste měli před zamrazením překrojit na polovinu a oloupat, poté vám vydrží velmi dlouhou dobu. Na kukuřici si musíte počkat do září, až bude její sezóna, ale hned poté ji můžete mít čerstvou až do další sezóny. Stačí ji jen vcelku vložit do mrazicích sáčků. Po vytažení je dobrá i jen tak na chuť ohřátá na pánvi.

Chléb a máslo

Čtvrtou a pátou ingrediencí jsou chléb s máslem. O tom, že je máslo pěkně drahá záležitost se ví obecně již několik let. Proto byste měli rozhodně využít příležitosti nakoupit co největší množství, jakmile bude zase v akci a zamrazit jej pro časy, kdy i v akci bude předražené. Jen ho musíte dát do mrazáku nerozbalené a pro jistotu vložené do mrazícího sáčku. Co se týče chleba, nakrájený vydrží v lednici až tři měsíce, francouzská bageta vydrží měsíc.

Brambůrky a preclíky

Pokud máte opravdu velký mrazák a rádi si pochutnáváte na různých slaných dobrotách, pak můžete místo v mrazáku využít i na šestou surovinu, kterou jsou preclíky a brambůrky. Tímto totiž jejich datum spotřeby prodloužíte až o dvojnásobek. Jen je to vcelku zbytečné, pokud máte mrazák malý, v takovém případě se vám více vyplatí zamrazit jiné položky.

Fotografie: Unsplash

Sýr a ořechy

Sedmou  a osmou ingrediencí jsou sýr s ořechy, tedy nejlepší pochoutky, které můžete podávat k vínu. Vložení ořechů do mrazáku pomáhá zachovat jejich přirozené oleje. Do vzduchotěsné nádoby dejte ořechy v mrazicím sáčku a můžete se z nich těšit až osm měsíců. Sýr před vložením do mrazáku zabalte do vzduchotěsného obalu. Myslete přitom na to, že bude po vytažení drobivější, což z jedné strany může být originální zážitek při podávání. Vydrží vám v lednici až půl roku.

Bylinky

Milovníci bylinek mohou potvrdit, že čerstvé jsou vždy nejlepší. Pokud si je chcete na nějakou delší dobu uchovat, většinou přijde na řadu je usušit, jenomže po tomto kroku se jejich chuť výrazně sníží. Pokud ovšem bylinky, jako jsou máta, bazalka, oregano či petržel zamrazíte, dokonale tím uchováte jejich čerstvost, kterou si můžete následně užít v různých pokrmech. Nakrájejte je na malé kousky a dejte je do formiček na led. Zalijte je vodou či olivovým olejem a nechejte je zamrazit.