Lahodný papyrusový dort za 5 minut: Kamarádky mi nevěří, že ho dělám sama. Chutná jako z luxusní cukrárny

Papyrusový dort nakrájený na kostky

Obyčejné dorty a jiné sladké neřesti se vám už okoukaly a chcete zkusit něco nového? Tím pravým ořechovým může být papyrusový dort.

My Češi máme v oblibě nejrůznější cukroví, zákusky, dorty. Chvíle pohody strávené u kávy či čaje a nějaké té sladké dobroty zkrátka milujeme. Občas si zahřešit není na škodu. Často nás už ale nebaví obvyklé zákusky. Proto přinášíme recept na něco neobyčejného.

Lahodný a jedinečný papyrusový dort

Papyrusový dort je skvělý zákusek, který si svými vrstvami a bohatstvím chutí získá srdce mnoha labužníků. Specifický název odkazuje na staré rukopisy a svitky, inspirace jimi se odráží v podobné struktuře vrstev dortu. Základem tohoto zákusku jsou tenké vrstvy, samostatně pečené a namočené v různých náplních, které společně tvoří fenomenální harmonii. V receptu se obvykle používá jemná či kysaná smetana nebo pudink. Ty mohou být doplněny ovocem, ořechy nebo čokoládou. Každá vrstva získá vlastní charakteristiku, s jejich kombinací si pak strávník užije jedinečnou symfonii chutí a textur.

Ingredience na korpus:

  • Máslo 82% – 200 g;
  • Zakysaná smetana – 60 g;
  • Vaječné žloutky – 2 ks;
  • Sůl – špetka;
  • Vanilkový cukr – 10 g;
  • Polohrubá mouka – 280 g;
  • Koňak – 10 g.
Dvoubarevný dort hotový celý dort

Tento lahodný dort dělám jen ze 4 ingrediencí. Kamarádky tvrdí, že chutná jako z luxusní cukrárny

Ingredience na krém:

  • Kondenzované mléko – 250 g;
  • Vaječné žloutky – 2 ks;
  • Máslo 82% – 200 g;
  • Koňak – 20 g;
  • Vanilkový cukr – 10 g.

Papyrusový dort kostky z boku

Příprava:

  • Mouku smíchejte s vanilkovým cukrem a solí.
  • Do sypkých surovin nalijte rozpuštěné máslo a koňak.
  • Přimíchejte žloutky.
  • Ke směsi přidejte smetanu, vypracujte pružné a měkké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny do lednice.
  • V této době zahřejte ve vodní lázni kondenzované mléko se žloutky.
  • Studené těsto rozdělte na pečicím papíře na dva bochánky.
  • Z každého kousku vyválejte tenkou vrstvu, kterou položte na plech.
  • Je potřeba vytvořit 2 vrstvy.
  • Korpusy pečte 10-12 minut při 180 stupních.
  • Máslo vyšlehejte do běla.
  • Přidejte kondenzované mléko, žloutky, koňak a vanilkový cukr.
  • Všechny ingredience vyšlehejte pomocí mixéru do nadýchaného krému.
  • Každý korpus rozdělte na dvě části a potřete krémem
  • Sestavte dort.
  • Uložte do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*