Obyčejné dorty a jiné sladké neřesti se vám už okoukaly a chcete zkusit něco nového? Tím pravým ořechovým může být papyrusový dort.
My Češi máme v oblibě nejrůznější cukroví, zákusky, dorty. Chvíle pohody strávené u kávy či čaje a nějaké té sladké dobroty zkrátka milujeme. Občas si zahřešit není na škodu. Často nás už ale nebaví obvyklé zákusky. Proto přinášíme recept na něco neobyčejného.
Lahodný a jedinečný papyrusový dort
Papyrusový dort je skvělý zákusek, který si svými vrstvami a bohatstvím chutí získá srdce mnoha labužníků. Specifický název odkazuje na staré rukopisy a svitky, inspirace jimi se odráží v podobné struktuře vrstev dortu. Základem tohoto zákusku jsou tenké vrstvy, samostatně pečené a namočené v různých náplních, které společně tvoří fenomenální harmonii. V receptu se obvykle používá jemná či kysaná smetana nebo pudink. Ty mohou být doplněny ovocem, ořechy nebo čokoládou. Každá vrstva získá vlastní charakteristiku, s jejich kombinací si pak strávník užije jedinečnou symfonii chutí a textur.
Ingredience na korpus:
- Máslo 82% – 200 g;
- Zakysaná smetana – 60 g;
- Vaječné žloutky – 2 ks;
- Sůl – špetka;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Polohrubá mouka – 280 g;
- Koňak – 10 g.
Tento lahodný dort dělám jen ze 4 ingrediencí. Kamarádky tvrdí, že chutná jako z luxusní cukrárny
Ingredience na krém:
- Kondenzované mléko – 250 g;
- Vaječné žloutky – 2 ks;
- Máslo 82% – 200 g;
- Koňak – 20 g;
- Vanilkový cukr – 10 g.
Příprava:
- Mouku smíchejte s vanilkovým cukrem a solí.
- Do sypkých surovin nalijte rozpuštěné máslo a koňak.
- Přimíchejte žloutky.
- Ke směsi přidejte smetanu, vypracujte pružné a měkké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny do lednice.
- V této době zahřejte ve vodní lázni kondenzované mléko se žloutky.
- Studené těsto rozdělte na pečicím papíře na dva bochánky.
- Z každého kousku vyválejte tenkou vrstvu, kterou položte na plech.
- Je potřeba vytvořit 2 vrstvy.
- Korpusy pečte 10-12 minut při 180 stupních.
- Máslo vyšlehejte do běla.
- Přidejte kondenzované mléko, žloutky, koňak a vanilkový cukr.
- Všechny ingredience vyšlehejte pomocí mixéru do nadýchaného krému.
- Každý korpus rozdělte na dvě části a potřete krémem
- Sestavte dort.
- Uložte do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Napište komentář