Když se smaží kuřecí maso, většinou se objevuje taková bílá pěna. A možná někdy máte strach, jestli je to vůbec bezpečné.
Kuřecí maso je asi to nejoblíbenější maso vůbec. Má nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a ve srovnání s jiným masem má relativně nízký počet kalorií. Dá se z něj vlastně udělat jakýkoliv pokrm a také je možné ho připravit vlastně na nespočet způsobů. Jenže se někdy při smažení stane, že z masa začne vycházet taková bílá pěna. Co to znamená?
Pěna kolem masa
Pokud jste někdy dali kuřecí maso na pánev a všimli jste si bílé pěny kolem, nebojte se, není to na škodu a rozhodně vám to nic neudělá. Tato pěna není nic jiného než obyčejný protein, který pod vlivem vysoké teploty prochází procesem denaturace. Jde o změnu proteinové struktury druhého, třetího a čtvrtého řádu. Rozhodně se nejedná o antibiotika ani hormony.
Není to škodlivé
Výtok, který se objeví při smažení, není zdraví škodlivý. Je to zkrátka bílkovina, která se uvolňuje z masa. Skutečně stojí za připomenutí, že není moc dobrý nápad smažit maso na pánvi. Tedy spíše řečeno to není úplně zdravé. Zuhelnatělý povrch masa s černým povlakem může podráždit žaludek a dokonce způsobit zánět trávicího ústrojí. Kuře byste měli jen krátce orestovat a poté už si vychutnat jeho šťavnatou chuť.
Kuřecí maso je nejoblíbenější
Když už budete připravovat kuřecí maso, dejte pozor na to, aby se vám nevysušilo. Je to totiž snazší, než si můžete myslet a vysušené maso nikdo nechce jíst. Takže si to opravdu hlídejte. Kuřecí maso totiž patří k nejoblíbenějším pokrmům. Pokud se vám tedy vytvoří bílá pěna, nebojte se, není to nebezpečné.
Napište komentář