Neobvykle udělané řízky vás svojí chutí naprosto uchvátí. Něco takového jste ještě nejedli

Jestli zrovna čekáte návštěvu a chtěli byste ji pohostit nějakým neobvyklým jídlem, určitě vyzkoušejte tyto kuřecí řízky i s kostí.

Zdání může často klamat. Kdybyste přišli do restaurace a tam vám naservírovali tohle jídlo, budete si myslet, že to jsou normální smažená kuřecí stehna. Ale hned po prvním zakousnutí byste poznali, že to nebude zase tak klasické jídlo. A je to naprosto vynikající. Tento pokrm se nejlépe hodí k pivu, takže především pánům tím uděláte velikou radost. Tak to pojďte zkusit, nebudete litovat.

Co budete potřebovat

  • 1 kg kuřecích paliček
  • 1 kg brambor
  • 100 g pšeničné mouky
  • 100 g strouhanky
  • dle chuti sůl a bylinky
  • 1 lžíce koření na kuře
  • 200 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 300 – 400 ml slunečnicového oleje
  • dle chuti pepř
  • 1 l vody

Ze začátku to vypadá nevinně

Nejprve si pečlivě omyjte všechny kuřecí paličky, dejte je do hrnce a do něj nalijte vodu. Přidejte koření, přikryjte a vařte asi 35 minut do úplného změknutí. Jakmile bude maso uvařené, nechte ho trošku vychladnout, abyste se nespálili a poté maso oddělte od kostí. Také je třeba odstranit kůži a chrupavku a nechte samotné kosti, protože je budete ještě potřebovat. Maso si nakrájejte na malé kousky.

Teď přichází ta zajímavější část

Brambory si oloupejte a dejte vařit, musí být úplně měkké. Rozmačkejte je do hustější kašičky a dochuťte solí a pepřem. Přidejte do nich kuře, strouhaný sýr a bylinky podle vaší chuti a pořádně promíchejte. Tuto hmotu si rozdělte na díly, je jich třeba tolik, kolik máte kostí, a vyválejte z nich kuličky. Každou kost pak v této hmotě obalte tak, aby připomínala kuřecí paličku.

A máte téměř hotovo

Teď si vejce rozšlehejte vidličkou a přidejte do nich trošku soli a pepře. Do dalších misek dejte strouhanku a mouku. A všechny paličky klasicky obalte v trojobalu.

Ve fritéze si rozpalte olej a do ní vložte řízky. Je třeba opravdu hodně oleje. Smažte je ve vysoké teplotě až do té doby, než budou zlatohnědé. Toto jídlo chutná nejlépe ještě horké, takže začněte ihned podávat. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]