Takový salát jste ještě nejedli: Letos ho určitě dělám místo klasického bramborového. Přidávají se do něj kuřecí řízky a sušené švestky

Kuřecí řízek je typické jídlo pro naši krásnou zemi, je ale pravda, že s chlebem či brambory to nemusí být pokaždé ono. Zkuste z této klasiky udělat salát.

Máte chuť na pořádný smažený kuřecí řízek, ale nevíte, jakou přílohu zvolit? Nemusíte se pokaždé držet toho, co je zvykem, pro jednou si můžete místo kaše s masem dopřát trochu originálního salátu. V tomto konkrétním se nachází velká specialita, kterou jsou sušené švestky. A jakmile do něj řízek přimícháte, vznikne vám pokrm, který každá návštěva dozajista ocení pro jeho nápaditost a nevídanou chuť.

Ingredience a postup přípravy řízků

Na kuřecí řízky budete potřebovat:

  • 250 gramů kuřecích prsou
  • Hladkou mouku
  • Dvě vajíčka
  • Strouhanku
  • Jeden decilitr mléka
  • Rostlinný olej či tuk na smažení
  • Sůl, pepř a různé koření dle vašeho výběru (nemusíte to s tím kořením přehánět, jelikož hotový řízek budete míchat se salátem)
  • Tři větší mísy či talíře
  • Metličku
  • Pánev
Fotografie: Unsplash

Na salát budete potřebovat:

  • Dvanáct až čtrnáct kousků sušených švestek
  • Dvanáct kusů žampionů
  • Pět polévkových lžic konzervované kukuřice
  • Jednu střední cibuli
  • Sto gramů korejské mrkve
  • Dvě polévkové lžíce majonézy
  • Sůl, pepř, koření dle vašeho výběru (opět moc nepřehánět, během kořenění raději ochutnávejte lžičkou, jestli to už není moc)
  • Dvě větší mísy
Fotografie: Unsplash

Vezměte si kuřecí maso, které jste zakoupili a pořádně jej omyjte, ať máte jistotu, že se na něm nenacházejí žádné nečistoty. Nakrájejte jej na plátky a v případě, že by byly moc tlusté, je i trochu naklepejte. Maso osolte a opepřete. Vezměte si tři mísy či talíře, do jednoho nasypejte mouku, do druhého dejte vajíčko a do třetího strouhanku. Vajíčko následně smíchejte s deci mléka, trochou soli a pepře a s pomocí metličky rozšlehejte.

Řízky připravíte klasicky jako vždy

V talíři s moukou maso obalte, poté ve vejci a následně ve strouhance, to udělejte s každým kusem masa. Pokud máte rádi hodně strouhanky, tak maso nejprve obalte v mouce, poté ve vejci, strouhance a ještě jednou ve vejci a strouhance.

Do pánve dejte rozpustit tuk či nalijte dostatečné množství rostlinného oleje, zahřejte jej a můžete nechat řízky smažit dozlatova. Mezi řízky můžete dát rovnou smažit i houby. Mezitím si nachystejte salát, do kterého řízky a houby nakonec přidáte.

Fotografie: Freepik

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, následně ji naložte do půl lžičky octa, půl lžičky soli a půl lžičky pepře. Vše dohromady promíchejte, zalijte vroucí vodou a nechejte vychladnout. Než naloženou cibuli přidáte do misky, ve které budete míchat salát dohromady, tak ji od nálevu vymačkejte.

Vezměte si sušené švestky a nakrájejte je na menší části, to samé proveďte s korejskou mrkví. Nyní začněte dohromady míchat cibuli, švestky, mrkev, kukuřici a vychladnuté řízky nakrájené na kousky.

Fotografie: Freepik

Na závěr už jen do všeho přimíchejte koření, sůl, pepř a majonézu, aby se vše krásně spojilo. Podávat můžete různými způsoby, buď do menších mističek a nebo do jedné velké, ze které si bude moct každý nabrat, kolik chce.

Zároveň lze i využít alternativy, kdy do salátu nepřidáte kuřecí řízky. Ty necháte v celku a salát bude sloužit jako náhrada za přílohu. Vše je jen na vás a na vašich chutích a kulinářských dovednostech. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]