Kuřecí prsa zapečená v kefírové omáčce se zelím a strouhaným sýrem. Šéfkuchařovo mistrovské dílo

Libová kuřecí prsa nabízejí nejen dostatek bílkovin, ale i mnoho způsobů úpravy. Možnosti jsou téměř bez hranic a jedna je chutnější, než druhá.

Když člověk navečer přijde unavený z práce, obvykle nemívá dostatek energie na nějaké zdlouhavé vaření. Klasická jídla, která vyžadují dlouhou úpravu, bývají zpravidla odkládaná na víkend a ve všední dny na stole končí jídla jednodušší. Dobrých receptů na jejich přípravu není nikdy dost a i ty nejoblíbenější se jednou přejí, opakují-li se příliš často. Proto přinášíme tento neotřelý recept, který skvěle chutná a pokud jej spojíte s vhodnou přílohou, nelze mu ani po výživové stránce nic vytknout.

Suroviny na zapečená kuřecí prsa se zelím

  • 250 gramů kuřecí prsa
  • 200 gramů kefír
  • 400 gramů syrové bílé zelí
  • 30 gramů tvrdý sýr
  • 1 bílek
  • 2 stroužky česneku
  • Půl lžičky bazalky
  • Černý pepř podle chuti
  • Sůl podle chuti

Příprava zapečených kuřecích prsou se zelím

Začněte přípravou marinády. V misce smíchejte kefír s bazalkou, soli, pepřem a prolisovaným česnekem. Kuřecí prsa důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Pak ostrým nožem vytvořte hluboké šikmé řezy po celém povrchu prsou. Díky tomu se marináda dostane i do masa a to bude pak chutnější.

Maso pak dejte do misky s marinádou tak, aby bylo zcela zakryté. Nechte marinovat alespoň půl hodiny. Chybu ale rozhodně neuděláte, když si tuto část připravíte předchozí den a kuře necháte marinovat 24 hodin. Bude pak krásně jemné a křehké.

Zatímco se maso marinuje, připravte si zelí. Očištěnou zeleninu nasekejte najemno, osolte ji a promíchejte. Pak dejte zelí do zapékací mísy. Na zelí dejte marinované maso a nalijte na něj zbytek kefírové marinády.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia půl hodiny. Mezitím si nastrouhejte tvrdý sýr a smíchejte ho s bílkem. Sýr použijte spíš výraznější. Výborná je třeba Niva nebo Čedar. Po půl hodině zapékání na kuře dejte sýr s bílkem a zapékejte ještě 10 – 15 minut při stejné teplotě.

Tipy na závěr

Jako u každého receptu i tady se fantazii meze nekladou. Do syrového zelí můžete například namíchat nadrobno nakrájenou cibulku. Také nemusíte vždy použít syrové zelí, ale nakládané nebo kysané.

Marinádu si můžete ozvláštnit jakýmkoli kořením, které máte rádi. Doporučujeme do kefíru přidat jedno celé vejce, které zajistí celistvou konzistenci zapečeného pokrmu. Jako přílohu můžete zvolit brambory vařené v páře a ozdobené nasekanými bylinkami.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]