Kuřecí maso je velmi oblíbené, protože je křehké, lahodné a rychlé na přípravu. Na rozdíl třeba od hovězího masa, je pokrm z toho kuřecího hotový raz dva.
Řízky v klasickém trojobalu si z času na čas připraví každý. Z kuřecího masa jsou pak velmi rychle hotové a s bramborovou kaší nebo brambory na přírodno, jsou oblíbeným jídlem mnoha lidí. Pokud vás však příprava klasických řízků už omrzela, vyzkoušejte je připravit trochu jinak. Určitě si pochutnáte a přidáte si do seznamu další jednoduchý a rychlý recept, po kterém můžete sáhnout vždy, když vás nenapadá, co zrovna uvařit.
Suroviny, které budete potřebovat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce soli
- 700 g kuřecích prsou
- 1 polévková lžíce přírodního jogurtu
- sušený tymián a mletý černý pepř (podle chuti)
- 2 polévkové lžíce mouky
- olivový nebo slunečnicový olej
Postup přípravy
Do misky dejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, jedno vejce a polévkovou lžíci soli. Vše umixujte v mixéru do hladka. Vraťte zpět do misky a přidejte ke směsi jogurt, sušený tymián, mletý pepř a 2 polévkové lžíce mouky. Vše důkladně promíchejte do hladka, aby v těstíčku nebyly žádné moučné hrudky.
Kuřecí maso si si na prkénku nakrájejte na menší kostičky. Už je však nesolte, protože v těstíčku je soli dost, aby se vše ochutilo. Nyní maso přendejte do těstíčka a vše důkladně promíchejte. Na sporáku si rozehřejte olej na pánvi.
Jakmile bude rozpálený, naberte polévkovou lžíci maso, položte na pánev a pomocí lžičky jej vytvarujte do placky. Můžete přidat i více než jednu lžíci, záleží na vás, jak velké „řízky“ chcete mít. Smažte je z obou stran na střední teplotě, dokud nezhnědnou.
Přílohu zvolte jako k běžným řízkům
Nesmažte je příliš zprudka, aby se stihlo maso uvnitř propéct, ale zároveň jste nepřipálili horní vrstvu těstíčka. Hotové placky můžete ještě přendat na talíř s papírovým ubrouskem, aby se vsáknul přebytečný tuk.
A je hotovo. Jako příloha se k nim hodí ta, kterou byste dali i ke klasickým řízků. Brambory na přírodní způsob můžete dozdobit bylinkami nebo udělat hladkou bramborovou kaši. Můžete však k řízkům udělat i pečené nebo americké brambory.
Podávat k nim dále můžete třeba tatarskou nebo jinou oblíbenou omáčkou. Skvělým tipem je dip ze zakysané smetany s česnekem, bylinkami a oblíbeným kořením. Fantazii se meze nekladou a s receptem si tak můžete pohrát dle vlastních preferencí.
Napište komentář