Kuřecí salám, který je na rozdíl od kupovaného bez chemie

Kuřecí salám si můžete buď koupit, kde bude spojený s chemií a pochybnou kvalitou, nebo si ho můžete připravit i doma. My vás naučíme možnost číslo dvě. Budete překvapeni, jak jednoduché to je. A až ho ochutnáte, budete si jisti, že ho budete dělat pravidelně.

Co bude potřeba?

  • 1 000 g kuřecích prsou
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 15 g soli
  • 1 lžičku česneku
  • 1 lžičku papriky
  • 1 lžičku koriandru
  • 1 lžičku pepře
  • 1 lžičku kardamomu
  • 1 lžičku cukru

Nachystejte si maso

Vše začíná masem. To budete na svůj kuřecí salám potřebovat jako první. Vezměte kuřecí prsa, očistěte je a potom je nakrájejte spíše na menší kousky.

To, co z nich odkrojíte se nemusí vyhazovat. Buď to nasekejte v mixéru, nebo to můžete namlít v mlýnku. Jde většinou o tuk, který v salámu nevadí.

Poté dejte kuřecí maso do lednice, kde by měla být teplota lehce nad nulou. Takto nechte uležet asi hodinu. Právě nízká teplota je nutné k tomu, aby nehrozila salmonela.

Maso můžete ochutit

Když má maso požadovanou teplotu a je nakrájené, tak se můžete pustit do jeho ochucování předepsaným kořením.

To k masu nasypte a důkladně promíchejte, aby se jednotlivé druhy koření dokázaly dostat ke všem jednotlivým surovinám. Tedy ke kouskům masa.

Masovou směs důkladně míchejte a nebojte se rukou trochu zmáčknout, aby se narušila struktura masa a uvolnila se z něho bílkovina. Rozhodně to není na škodu.

Na závěr do směsi přidáte ještě smetanu. Ani tady byste neměli zapomenout na to, že ji musíte se směsí důkladně promíchat, aby ji zjemnila.

Nachystejte kuřecí salám

Směs by měla opět přijít do lednice. Jak proto, aby se zachovala nízká teplota, tak proto, aby do sebe maso dokázalo nasát chuť daného koření.

Potom vezmete střívka na salámy, které se dnes dají koupit v obchodě s řeznickými potřebami. A stojí pár korun. Obsah do nich vložíte.

Vaky můžete důkladně zavázat. Snažte se o to, aby zde byl obsah důkladně napěchován, díky čemuž bude salám držet svou strukturu a chuť.

Dejte do trouby

Tepelná úprava je jednoduchá. Rozhodně doporučujeme vložit salám do zapékací nebo jiné mísy a tu vložit do trouby.

Tu předehřejte na teplotu asi 140 stupňů Celsia. Při této teplotě by se měl kuřecí salám upravovat asi 2 až 3 hodiny, podle jeho velikosti.

A máte hotovo

Po vyjmutí necháte pomalu chladnou při pokojové teplotě. Potom můžete střívko opatrně rozbalit a ukrojit si kousek salámu.

Takový kuřecí salám je bez éček a bez další chemie, což se podepíše na jeho kvalitě a chuti. A skladování? Samozřejmě v lednici při nižších teplotách.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]