Květák usmažený v křupavém těstíčku je lákavý nejen pro vegetariány

Smažené pokrmy jsou u nás oblíbené napříč všemi generacemi. A to dokonce i v případě, že se jedná o smaženou zeleninu. Tedy v tomto případě květák.

Máte chuť dát si od masných pokrmů na chvilku pauzu? Na sladké nemáte chuť a u zeleninových pokrmů se bojíte odmítavé reakce od rodiny? Zkuste osvědčený smažený květák. Asi všichni znají smažený květák, který by obalen v trojobalu. Na ten ale zapomeňte. V tomto receptu najdete nejen daleko jednodušší a méně pracný postup, je také mnohem chutnější.

Suroviny na smažený květák v těstíčku

  • 500 gramů květák
  • Stroužek česneku
  • Lžíce octa
  • Sůl podle chuti
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 120 mililitrů mléka
  • 1 celé vejce
  • Půl lžičky černého pepře
  • Lžička mleté papriky
  • Lžička granulovaného česneku
  • Lžíce nasekané petrželky
  • Olej na smažení

Příprava smaženého květáku v křupavém těstíčku

První si musíte připravit květák. Odkrájejte odpadní části a květák rozdělte na růžičky. Ty pak důkladně omyjte a vložte je do hrnce s vodou. Přidejte k nim stroužek česneku, lžičku soli a lžíci vinného octa. Květák vařte na mírném ohni do změknutí. Na to by mělo postavit asi 15 minut varu. Během této doby si můžete připravit těstíčko.

Do misky dejte polohrubou mouku, vejce, koření, sůl a petrželku. Přidejte trochu mléka a promíchejte. Snažte se rozmíchat všechny žmolky. Těstíčko postupně pomocí mléka nařeďte do hustoty, kterou vidíte ve videu. Když je květák uvařený, zbavený vody a trochu vychladl, nalijte na hlubší pánev větší množství oleje na smažení.

Jednotlivé růžičky květáku obalujte rovnoměrně v připraveném těstíčku a opatrně je přeneste do rozpáleného oleje. Obalené růžičky postupně osmažte ze všech stran a pak nechte na papírové utěrce vykapat přebytečný olej.

Hotový osmažený květák podávejte nejlépe s vařenými brambory a trochou tatarské omáčky. Nic nepokazíte ani rajským jablkem a trochou petrželky, čímž talíř barevné doladíte.

Tipy na závěr

Když se květák uvaří hodně měkký, nastává obvykle problém, že se rozdrobí a není možné růžičky obalit v celku. Pokud se totéž stalo i vám, nezoufejte. Připravte si těstíčko, květák rozmačkejte a namíchejte ho do připraveného těstíčka. Na pánvi pak tvaruje lžíci placičky a můžete beze strachu namluvit rodině, že se jedná o zbrusu nový pokrm. Výhodou tohoto postupu je, že nezůstane žádné zbylé těstíčko.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]