Květák už nebudete dělat jinak než na tento nový způsob. Té chuti se nic nevyrovná

Květák již dávno nemusíte připravovat tak, že jej obalíte v mouce, vejci a strouhance. Doba se posouvá a s ní i způsoby přípravy klasických jídel. 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je úžasné, že je květák k dispozici po celý rok? Pokud máte chuť na něco lehkého a zároveň zdravého, snadno si dojdete do obchodu a máte zajištěný oběd a možná i večeři, pokud vám opravdu zachutná. Na tento způsob je nejlepší jej připravovat v létě, jelikož je jemný a šťavnatý. To ovšem neznamená, že si na něm nepochutnáte i v jiných obdobích. Zajímavé také je, že se podává studený.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Jeden a půl litru vody
  • Sto mililitrů octa
  • Sůl dle vaší chuti
  • Tři stroužky česneku
  • Sedm set gramů květáku
  • Olivový olej dle chuti a potřeby
  • Černý pepř mletý dle vaší chuti
  • Petržel dle vaší chuti
  • Pánev
  • Nůž
  • Hrnec
  • Větší misku
  • Papírové utěrky

Jak první věc si vezměte květák a důkladně jej omyjte od všech nečistot. Přeci jen byl v obchodě nějakou dobu a nikdy nevíte, kdo na něj sahal, proto si dejte s umýváním opravdu záležet. Jakmile to budete mít, natrhejte si jej na růžičky a pokud by se vám zdály až příliš velké, nemusíte se bát použití nože. Obecně totiž platí, že čím menší budou, tím chutnější je celý pokrm.

Je chutné i jako samostatný pokrm

Jakmile to budete mít, tak si vezměte hrnec a napusťte jej vodou, přidejte ocet. Dejte na sporák, zapněte a nechejte vařit. Mezitím tam postupně přihoďte nakrájené růžičky z květáku a jakmile voda dojde k bodu varu, tak vyčkejte osm minut. Hlavní věc je, abyste je tam nenechali až příliš dlouho, to byste místo květáku měli spíše kaši a to určitě nechcete.

Během vaření si vezměte větší misku a tu napusťte studenou vodou. Hned, jak uplyne osm minut, všechny květákové růžičky sceďte a nasypejte je do studené vody. To děláte proto, aby se náhodou ještě nevařily vlivem své teploty. Možná vám budou díky tomu připadat mírně tvrdší, ale nebojte, o to tu totiž jde. Lepší je, když jsou uvařené jen tak napůl, budou více chutnější a křupavější.

Teď už se dostáváte do finální části. Růžičky z vody vytáhněte a usušte je papírovou utěrkou. Na pánvi si mezitím rozehřejte olivový olej a postupně je tam vkládejte na osmažení. Snažte se, aby se všechny osmažily víceméně rovnoměrně a do zlatova. Jakmile budete mít, tak je vložte do talíře či misky, prolisujte k nim česnek, přidejte petrželku a máte hotovo. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]