Jak uvařit květák tak, aby všichni lapali po dechu a žádali o přidání? Udělejte tenhle detoxikační salát podle přísně střeženého receptu

Málokdo by neměl rád květák. Zelenina v dnešní době totiž nabírá víc a víc na oblibě a představa lahodného salátu z této suroviny je jednoduše neodolatelná.

Chcete zkusit něco nového a zároveň hodně zdravého a chutného? Salát z květáků se hodí k jakékoliv příležitosti. Můžete z něj udělat přílohu k obědu, zařadit jej na stůl s rautem, pohostit s ním návštěvy… Také si jej můžete udělat prostě jen tak a sníst ho u oblíbeného seriálu v televizi. Navíc vás ani nebude stát moc peněz a je velice rychle hotový.

Ingredience a postup přípravy majonézy

Budete potřebovat:

  • Jeden kus květáku
  • Tři vejce
  • Jeden celer
  • Jednu střední cibuli
  • Dvě lžičky hořčice
  • Jednu polévkovou lžíci domácí majonézy
  • Trochu čerstvého kopru
Fotografie: Freepik
  • Jednu nakládanou okurku
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • Sůl dle chuti
  • Hrnec
  • Cedník
  • Nůž
  • Větší mísu

Na domácí majonézu budete potřebovat:

  • Tři žloutky pokojové teploty
  • Dvě stě až tři sta mililitrů olivového či slunečnicového oleje
  • Jednu lžičku hořčice
  • Trochu octa či citronové šťávy
  • Sůl
  • Šlehač či metličku

Jako první si nachystejte věci na majonézu. Všechny ingredience na ni potřebné byste měli alespoň hodinu předem vytáhnout z lednice, aby dosáhly pokojové teploty. Následně oddělte bílek od žloutků a žloutky vložte do mísy. Přidejte hořčici, ocet, sůl a opravdu jen trochu oleje. Jakmile byste jej nalili moc, majonézu byste nikdy nevyšlehali. Začněte tedy toto menší množství šlehat.

Je to jednoduché a rychlé

Jakmile bude směs dostatečně vyšlehaná, přidávejte postupně kapky oleje, dokud vám nevznikne pořádná majonéza. Nyní máte hotovo a můžete se vrhnout na zbytek salátu. Květák nakrájejte na menší kousky a dejte jej uvařit do vroucí osolené vody v hrnci. Hned, jak změkne, jej sceďte a nechejte v cedníku pořádně okapat, aby z něj unikla přebytečná vlhkost.

Mezitím si uvařte i vejce, nechejte je vychladnout a nakrájejte je na drobné kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, okurku také nakrájejte na menší kousky a celer nejprve opláchněte, poté také nakrájejte. To samé můžete udělat s koprem. Nyní si vezměte vaši domácí majonézu a smíchejte ji s hořčicí.

Všechny ingredience následně vhoďte do mísy a společně promíchejte, dokud se řádně nespojí. Jakmile to budete mít, můžete okamžitě podávat. Pokud ale salát necháte vychladnout v lednici, krásně se vám uleží a jeho chuť se díky tomu ještě více rozroste. Podávat můžete samostatně nebo k nějakému pokrmu jako přílohu. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]