Lehké studené občerstvení, připravené z květáku. Potěší a překvapí každou návštěvu

Fotografie: Pexels

Květák je oblíbeným druhem zeleniny, který obvykle používáme do polévek. Dá se z něj ale velmi rychle připravit také lehká svačina. 

Mezi jednu z nejoblíbenějších košťálových druhů zelenin patří bez pochyby květák. Jedná se o jednoletou rostlinu a ke konzumaci využíváme její bílé květenství. Jeho konzumaci by se měli vyhýbat lidé trpící dnou, protože obsahuje velké množství kyseliny močové. Je také zapotřebí květák důkladně umýt, abychom se zbavili jeho nepříjemného zápachu. 

Fotografie: Pexels

Lehké občerstvení téměř bez kalorií 

Občerstvení připravené z květáku je velmi jednoduché a zvládne ho i naprostý začátečník, který se v kuchyni moc neorientuje. Finální výsledek nás ale velmi překvapí, protože je nejen chutný, ale také snadno stravitelný a téměř bez kalorií. Dopřát si ho tedy můžeme i v případě, že držíme dietu. 

Fotografie: Pexels

Na jeho přípravu budeme potřebovat 700 gramů květáku, 100 mililitrů octa a 3 stroužky česneku. Jelikož budeme pokrm připravovat na pánvi, budeme potřebovat také slunečnicový olej. Na dochucení si připravíme sůl, petržel a sladkou mletou papriku. 

Příprava je velmi rychlá a budeme na ni potřebovat pouze pánev

Květák nejprve nakrájíme na rovnoměrné kousky. Ty vložíme na pánev s 1,5 litrem horké vody. Květák dusíme zhruba 8 minut a mezitím si připravíme misku, kde smícháme studenou vodu a ocet. Na pánvi si rozpálíme slunečnicový olej a jednotlivé kousky květáky ne ni po osušení umístíme. Smažíme dozlatova. 

Fotografie: Pexels

Jakmile květák chytne požadovanou barvu, přendáme ho opět do misky a přidáme k němu sůl, pepř, česnek a petržel. Vše důkladně promícháme, aby se koření dostalo na všechny kousky květáku. Následně dáme do ledničky vychladit a zhruba za hodinu můžeme květák podívat jako lehké letní občerstvení. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]