Okamžitá, vláčná a voňavá BANÁNOVÁ BÁBOVKA z pánve: Připravuje se z 1 banánu, 1 vejce, 150 g hladké mouky, 50 g cukru, 150 ml mléka

Měkký a aromatický banánový koláč snadno připravíte i bez příslušné formy či plechu. K jeho tepelné úpravě vám postačí obyčejná pánvička s pokličkou.

Pokud jste se zrovna přestěhovali do nového bytu, pravděpodobně ještě nemáte vyndané veškeré věci z krabic. To ovšem vůbec nevadí – alespoň v případě tohoto koláče. Na jeho přípravu totiž nepotřebujete plech ani formu, ale postačí vám obyčejná pánvička na smažení. Je to sice trochu alternativní způsob přípravy, ovšem je velmi efektní, kreativní a originální. Přípravu banánového koláče v pánvičce jistě ocení i vaše děti, kterým připravíte nevšední zážitek.

Ingredience potřebné pro přípravu koláče:

  • 150 gramů hladké mouky
  • 50 gramů cukru krupice
  • 10 gramů pečicího prášku do pečiva
  • 150 mililitrů polotučného mléka
  • 60 mililitrů rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 1 vejce velikosti M
  • 1 větší banán
  • špetka soli
  • vanilkové aroma
  • máslo na vymazání pánve

Postup přípravy banánového koláče krok za krokem

Zajímá vás, jaký koláč lze připravit s pomocí obyčejné pánve na smažení? Odpověď je jednoduchá – tento aromatický, banánový. Pokud se obáváte experimentů s tepelnou úpravou těsta v pánvičce, můžete samozřejmě využít klasickou metodu pečení v troubě. Ovšem ta není zdaleka tak zábavná. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte středně velkou mísu. Do té rozklepněte připravené vejce a prošlehejte ho.

K vyšlehanému vejci přisypte odvážený cukr krupice, špetku soli a metličkou dobře promíchejte. Směs šlehejte tak dlouho, dokud nezesvětlá. Poté do ní vmíchejte polotučné mléko, odměřený rostlinný olej, čajovou lžičku vanilkového aroma a nakonec prosátou hladkou mouku a pečicí prášek do pečiva. Těsto míchejte tak dlouho, dokud nebude hladké a bez hrudek. Jeho konzistence by nicméně měla být stále tekutá – je-li tuhé, přidejte do něj ještě polévkovou lžíci mléka.

V dalším kroku přípravy si k ruce vezměte větší a hlubší pánev. Tu vymažte máslem a dbejte na to, aby bylo máslo rovnoměrně rozetřené jak po dně, tak po stranách pánvičky. Do připravené pánve následně vylijte prošlehané těsto. Nyní si k ruce vezměte banán, který oloupejte a nakrájejte na asi centimetrová kolečka. Ta položte navrch těsta a pánev přiklopte pokličkou. Následně ji umístěte nad střední plamen a pečte asi 10 minut.

Po uplynutí potřebné doby si k ruce vezměte obracečku a koláč otočte (stejně, jako otáčíte kupříkladu vaječnou omeletu). Takto otočený ho pečte dalších pět až sedm minut. Po sedmi minutách ho v několika místech propíchněte špejlí. Pokud je špejle suchá a nelepiví, vypněte plamen a koláč z pánve vyklopte na připravený talíř. Před podáváním ho nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu. Servírovat ho můžete posypaný moučkovým cukrem, s plátky banánu a se šlehačkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]