Lahodná chuťovka pro každou příležitost: Smažené sýrové koule ocení i vegetariáni

Smažené sýrové koule vás uchvátí svou plnou chutí! Podávat je můžete buď jako chuťovku k společenskému posezení anebo jako odpolední svačinku. Skvěle budou chutnat jak teplé, tak i studené. Dopřejte si tuto vegetariánskou dobrotu třeba hned!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu smažených sýrových koulí?

Než se pustíte do vaření, připravte si:

  • 270 gramů tvrdého sýra ke strouhání (vybírat můžete třeba čedar, goudu anebo eidam)
  • 3 velké lžíce hladké mouky
  • 2 vaječné bílky
  • 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
  • sůl dle chuti
  • strouhanku na obalování dle potřeby
  • slunečnicový olej dle potřeby na smažení

Jak postupovat při přípravě smažených sýrových koulí?

Začněte tím, že si vaječné bílky vyšleháte ručním mixérem do tuhého sněhu.

Posléze do něj vsypte přes jemné sítko hladkou mouku a kypřící prášek.

Vše promíchejte a na závěr přisypte do směsi i najemno strouhaný sýr, který jste si zvolili.

Dle potřeby těstíčko také dosolte. Mělo by být polotuhé a dobře tvarovatelné.

Tvoření sýrových koulí a jejich smažení

Z připraveného těsta tvořte navlhčenýma rukama stejně velké koule, které následně obalte poctivě ve strouhance.

V další fázi si rozpalte v pánvi větší množství slunečnicového oleje a v něm pak smažte sýrové koule dozlatova ze všech stran.

Servírování sýrových koulí

Usmažené sýrové koule nechte chvíli na papírových utěrkách, aby okapal přebytečný tuk. Posléze pokrm podávejte například s domácí tatarskou omáčkou, s kečupem anebo s majonézou. Hodit se budou k chuťovce i bramborové hranolky. Přejeme vám dobrou chuť.

Jak těstíčko na sýrové koule vylepšit?

Pokud budete chtít připravit pestřejší sýrové koule, můžete do těstíčka před jejich tvořením přidat i najemno strouhanou vepřovou či kuřecí šunku. Hodit se bude i uzené maso. Skvěle vyniknout rovněž čerstvé jemně posekané bylinky typu petrželka, bazalka anebo pažitka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]