Lahodná domácí zmrzlina za 10 minut: Sladká, nostalgická chuť dětství

Pokud máte chuť na zmrzlinu, ale nikam se vám nechce chodit a v zásobě máte ostružiny, pak je volba jasná. Udělejte si tuto domácí pochoutku s omáčkou.

Věděli jste, že koncept zmrzliny je zde mnohem déle, než by kdokoliv čekal? Již ve starém Egyptě existovala zmrzlá šťáva, v jiných částech světa například lidé zkoušeli zamrazovat buvolí mléko. Z těchto pochutin nakonec vzniklo něco, co dnes všichni znají, zmrzlina. A jelikož jde doba opravdu napřed, tak už si ji zvládnete připravit také a to naprosto bez jakékoliv pomoci.

Ingredience a postup přípravy

Na zmrzlinu budete potřebovat:

  • Půl litru smetany
  • 12 lžiček vanilkové esence
  • 100 gramů moučkového cukru
  • Misku
  • Eklektický šlehač

Na ostružinovou omáčku budete potřebovat:

  • Jedno kilo ostružin
  • Jedno balení gelfixu
  • Jedno kilo cukru
  • 400 mililitrů vody
  • Mixér
  • Sítko
  • Hrnec
  • Zavařovací sklenice s víčkem

Buďte si jisti, že na výrobu zmrzlin jste zvolili co nejkvalitnější zmrzlinu s velkým obsahem tuku. Zároveň by měla být před přípravou co nejstudenější, ideálně byste ji měli vytáhnout přímo z ledničky. Pokud jste ji teprve čerstvě koupili, tak určitě pomůže, když ji na cca půl hodiny vložíte alespoň do mrazáku. Hlavní je je, aby nebyla zbytečně moc teplá.

Zmrzlina bude s omáčkou lahodná kombinace

Jakmile máte jistotu, že je vaše smetana dostatečně vychlazená, tak ji překlopte do misky a smíchejte ji s vanilkovou esenci a moučkovým cukrem. Vezměte si elektrický šlehač a začněte směs šlehat po dobu alespoň pěti minut na maximální rychlost, kterou je na něm možno zvolit. Dělejte to tak dlouho, dokud nevytvoříte hustou pěnu.

Jestliže máte chuť na něco pestřejšího, tak právě v této fázi můžete do zmrzliny přimíchat sekané ořechy či kousky čokolády nebo ovoce. Fantazii se meze nekladou a můžete použít prakticky všechno, na co máte zrovna chuť. Po dokončení vložte zmrzlinu nejméně na šest hodin do mrazáku, pravidelně ji ale míchejte, aby se z ní nestala zmrzlá cihla. Před jejím podáváním si připravte ovocnou omáčku.

Jako první si vezměte ostružiny a důkladně je omyjte, vložte do mixéru, ten zapněte a rozmixujte je. Jestliže nemáte rádi semínka, tak si vezměte sítko a celou směs sceďte, tudíž vám zbyde jen čistá ovocná šťáva. Semínka a tvrdé části můžete vyhodit.

Následně šťávu vlijte do hrnce, přidejte vodu, gelfix a dvě lžíce cukru. Přiveďte k varu, míchejte a vařte asi jednu minutu, následně přidejte jedno kilo cukru a vařte dalších pět minut. Po této době jen slijte omáčku do uzavíratelných zavařovacích sklenic, kde ji můžete uchovávat cca dva roky. Zmrzlinu podávejte politou omáčkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]