Lahodné sušenky připravené netradičním způsobem: Použijte mlýnek na maso

Pakliže chystáte rodinnou oslavu, nebo setkání s přáteli, určitě se bude hodit upéct i něco sladkého na zub. Třeba sušenky. Tato chuťovka v podobě křupavých a zároveň vláčných sušenek nadchne všechny přítomné. Jejich příprava je poměrně rychlá a také velmi snadná. K jejich tvorbě totiž použijete obyčejný mlýnek na maso. Tím docílíte u sušenek velmi netradičních tvarů.

Jaké suroviny budete potřebovat na výrobu sušenek?

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto ingredience na těsto:

  • 200 gramů změklého másla
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 1 lžíce majonézy

Dále budete potřebovat: 600 gramů hladké mouky, gram vanilkového cukru, lžičku kypřícího prášku a špetku soli.

Jak postupovat při přípravě netradičně vyhlížejících sušenek?

Ve vetší míse si nejprve promíchejte do pěny vejce s krupicovým cukrem. Následně do směsi přimíchejte i rozpuštěné a vychladlé máslo, vanilkový cukr, majonézu a vypracujte homogenní hmotu. Na závěr vsypte i polovinu hladké mouky, kypřící prášek stále míchejte. Zbylou mouku přidávejte do těsta postupně. Těsto pak přendejte na vál a řádně ho vypracujte, aby bylo hladké a vláčné. Posléze jej vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte vychladit na půl hodiny do lednice.

Tvoření netradičních sušenek

Než se těsto v lednici vychladí, připravte si mlýnek na maso, který dobře připevněte ke kuchyňské lince, nebo stolu. Ztuhlé těsto vyjměte z chladničky a kus si utrhněte. Vtlačte hmotu do mlýnku a použijte klasickým způsobem. Až z otvorů vylezou nudličky o délce asi čtyři až pět centimetrů, těsto odřízněte. Záleží však na tom, jak chcete velké sušenky.

Mohou být samozřejmě i menší, nebo větší. Tímto způsobem připravte několik kusů sušenek, než spotřebujete celé těsto. Sušenky pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte chvíli odstát, aby měly pokojovou teplotu.

Pečení a servírování sušenek

Připravené sušenky pak vložte do trouby a pečte půl hodiny při 180 stupních Celsia. Až budou sušenky upečené, posypejte je moučkovým cukrem a podávejte s šálkem dobré kávy. Dobrou chuť!

Bonus na závěr: Sýrové sušenky pro každou příležitost

Aby milovníci slaných pochutin nebyli zklamaní, máme pro vás ještě takový malý bonus na závěr v podobě sýrových sušenek, které si zkrátka zamilujete. Jsou skvělé!

Jaké suroviny potřebujete na sýrové sušenky?

K přípravě slaných sušenek s příchutí sýra si obstarejte tyto ingredience: 200 gramů hladké mouky, 200 gramů taveného sýra, 1 vejce, 80 gramů změklého másla, 5 gramů cukru, 40 gramů sezamových semínek, půl lžičky soli a lžičku kypřícího prášku do pečiva.

Jak postupovat při přípravě sýrových sušenek?

Všechny uvedené suroviny promíchejte a vypracujte hladké a vláčné těsto. Pak z něj na válu vytvarujte váleček, z kterého odkrajujte asi dva centimetry velké kousky. Ty vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Povrch sušenek potřete mlékem a posypejte sezamovými semínky. Dejte péct do trouby na čtvrt hodiny při 180 stupních Celsia.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]