Pizzu má v dnešní době rádo mnoho lidí, není tedy divu, že je tak rozšířeným pokrmem. Stejně vám ale nejlépe bude chutnat ta, kterou si připravíte sami.
Zvláště v poslední době se rozmohl takový trend a tím je pizza. Tento pokrm je tak populární, že už jej nabízejí skoro všechny restaurace a nikdo si na to nijak zvláště nestěžuje. Ano, pizza z restaurace sice chutná dobře, ale co teprve taková, kterou si uděláte doma? Můžete si na ni dát cokoliv, na co máte chuť, recept berte spíše jako inspiraci. Hlavní rozdíl je také cena, na domácí pizze rozhodně ušetříte a ještě si pochutnáte.
Ingredience a postup přípravy pokrmu
Na těsto budete potřebovat:
- 530 g hladké mouky
- 27 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- 11 g soli
- 3,5 polévkových lžic olivového oleje
- 6 g cukru
- 330 ml vody
- Větší mísu
- Síto
- Potravinářskou fólii
- Plech na pečení
- Pečící papír
Na pizzu můžete dát:
- Mozzarellu
- Rajčata
- Oregano
- Šunku
- Salám
- Eidam
- Kukuřici
- Hermelín
- Slaninu
- Cibuli
- Kečup
- Nivu
- Žampiony
- Ananas
- Olivy
- Papriku
- Kuřecí maso
- A spousty dalšího dle vašeho výběru a chutí
Nejprve si vezměte menší misku a nalijte do ní trochu teplé vody, přidejte droždí s cukrem a nechejte je rozpustit. Směs mezitím odstavte, dokud se droždí neaktivuje. Poté si vezměte síto a přes něj do směsi prosejte mouku, přidejte i sůl a vše dohromady důkladně promíchejte. Nyní přidejte olivový olej, zbytek vody a snažte se ručně vypracovat jednolité hladké těsto.
Domácí pizza je chutná a levnější
Nyní si vypracované těsto rozdělte na přibližně tři stejně velké díly. Všechny je dejte do větší mísy a tu následně zabalte do potravinové fólie, poté ji odstavte a nechejte těsto kynout okolo čtyřiceti až šedesáti minut na teplém místě. Po uplynutí této doby si pracovní plochu posypejte trochou mouky a položte na ni první část těsta. Na to, abyste vytvarovali pizzu, vám budou stačit pouze vaše ruce.
Zachovejte její klasický tvar, což znamená uprostřed tenčí vrstva a po okrajích hrubší a tlustší. Plech na pečení si vystelte pečícím papírem a těsto na něj přemístěte. Troubu si mezitím rozehřejte na 250 stupňů. Nyní můžete na těsto dát všechny ingredience, na které máte chuť. Pokud si troufáte, tak si pizzu klidně zkuste vytvořit s plněnými okraji nebo smetanovým základem.
Jestliže ale chcete jet na jistotu, tak nejjednodušší je dát jako základ kečup smíchaný s oreganem, poté nanést všechny suroviny a popřípadě dodat trochu pepře či jiného koření. Pizzu dejte do rozehřáté trouby péct na cca deset až třináct minut a poté vytáhněte. Můžete ji okamžitě konzumovat. Dobrou chuť!