Historie pečení chleba je stará tisíce let. První chléb byl s největší pravděpodobností vyroben z náhodně upečené kaše nebo husté obilné směsi asi před 5 až 6 tisíci lety.
Různé formy chleba se postupně staly jednou ze základních potravin pro mnoho národů světa. Používaly ho všechny vrstvy obyvatelstva. Dodnes existují různé druhy chleba: od plochých placek po nadýchané bochníky. Ve středověku se chléb stal dostupným pro chudé vrstvy díky rozšíření pěstování nových druhů obilí a zdokonaleným technologiím výroby. Dnes většinou lidé chléb kupují.
Vynikající domácí chléb – pár surovin, trocha času
Někteří se ale naopak vrací k tradiční domácí výrobě, případně využívají i moderních přístrojů, jakými jsou různé silné hnětače nebo například domácí pekárny. Není na tom totiž nic složitého. Prozradíme vám, jak si můžete připravit báječný domácí chléb. Bude samozřejmě vhodný k pomazánkám, sýrům, jen tak s máslem, medem, džemem apod., jako příloha k polévkám či guláši… ale uvidíte, že jej budete ujídat i jen tak samotný. Jeho vůni a křupavé kůrce totiž neodoláte.
Ingredience:
- Voda – 350 ml;
- cukr krupice – 1 polévková lžíce;
- droždí – 1 polévková lžíce;
- sůl – 1 lžička;
- hladká mouka (může být i přímo chlebová) – 550 g;
- rostlinný olej – 30 ml.
Tato domácí houbová paštika je mojí jistotou při každém večírku. Snadný recept mi zabere 5 minut
Postup přípravy:
- Do misky s teplou vodou vložte droždí, cukr a sůl a promíchejte.
- Do vzniklé směsi postupně nasypte mouku a vypracujte měkké a lehce lepivé těsto.
- Těsto namažte rostlinným olejem a nechte hodinu na teplém místě kynout pod potravinářskou fólií.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části a vyválejte z nich placky.
- Každou placku srolujte do válečku a položte na plech.
- Těsto nechte dalších 40 minut pod utěrkou kynout.
- Poté těsto potřete vodou a podélně jej nařízněte.
- Chléb pečte při 180 stupních 20-30 minut.
Napište komentář