Přestaňte kupovat drahý chléb a upečte si domácí. Tento rychlý recept je milionkrát chutnější

Domácí chléb hotový celý

Historie  pečení chleba je stará tisíce let. První chléb byl s největší pravděpodobností  vyroben z náhodně upečené kaše nebo husté obilné směsi asi před 5 až 6 tisíci lety.

Různé formy chleba se postupně staly jednou ze základních potravin pro mnoho národů světa. Používaly ho všechny vrstvy obyvatelstva. Dodnes existují různé druhy chleba: od plochých placek po nadýchané bochníky. Ve středověku se chléb stal dostupným pro chudé vrstvy díky rozšíření pěstování nových druhů obilí a zdokonaleným technologiím výroby. Dnes většinou lidé chléb kupují.

Vynikající domácí chléb – pár surovin, trocha času

Někteří se ale naopak vrací k tradiční domácí výrobě, případně využívají i moderních přístrojů, jakými jsou různé silné hnětače nebo například domácí pekárny. Není na tom totiž nic složitého. Prozradíme vám, jak si můžete připravit báječný domácí chléb. Bude samozřejmě vhodný k pomazánkám, sýrům, jen tak s máslem, medem, džemem apod., jako příloha k polévkám či guláši… ale uvidíte, že jej budete ujídat i jen tak samotný. Jeho vůni a křupavé kůrce totiž neodoláte.

Ingredience:

  • Voda – 350 ml;
  • cukr krupice  – 1 polévková lžíce;
  • droždí – 1 polévková lžíce;
  • sůl – 1 lžička;
  • hladká mouka (může být i přímo chlebová) – 550 g;
  • rostlinný olej – 30 ml.
Houbová paštika namazaná na krájených bagetách

Tato domácí houbová paštika je mojí jistotou při každém večírku. Snadný recept mi zabere 5 minut

Postup přípravy:

  • Do misky s teplou vodou vložte droždí, cukr a sůl a promíchejte.
  • Do vzniklé směsi postupně nasypte mouku a vypracujte měkké a lehce lepivé těsto.
  • Těsto namažte rostlinným olejem a nechte hodinu na teplém místě kynout pod potravinářskou fólií.
  • Těsto rozdělte na dvě stejné části a vyválejte z nich placky.

Domácí chléb šišky před pečením

  • Každou placku srolujte do válečku a položte na plech.
  • Těsto nechte dalších 40 minut pod utěrkou kynout.
  • Poté těsto potřete vodou a podélně jej nařízněte.
  • Chléb pečte při 180 stupních 20-30 minut.

Domácí chléb upečený nakrájený

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*