Jablko je všeobecně velmi oblíbeným kusem ovoce, který často využíváme na tvorbu dezertů. Snadno a rychle z něj dokážeme připravit lahodný koláč.
Kombinace těsta a jablek je všeobecně velmi oblíbená a rozšířená nejen v české kuchyni, pokud ale k těmto surovinám přidáme ještě kefír a zakysanou smetanu, dokážeme během chvilky vykouzlit opravdu lahodný pokrm, který nás překvapí nejen svou jednoduchostí, ale hlavně jedinečnou a velmi lahodnou chutí. Jablečný koláč je například národním pokrmem v Americe, znát jej můžeme také z amerických filmů.
Ingredience potřebné na přípravu jablečného koláče:
- 300 gramů hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru krystalu
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 gramů másla
- 100 gramů kefíru
Ingredience potřebné na přípravu náplně:
- 4 středně velká jablka
- 1 vejce
- 150 gramů cukru krystalu
- 300 gramů zakysané smetany
- 60 gramů hladké mouky
Jablečný koláč jako z amerického filmu
Nejprve si připravíme těsto, na které budeme potřebovat prosít hladkou mouku do hluboké nádoby, zde ji smícháme s cukrem, práškem do pečiva a solí. Do misky přidáme také změklé máslo a společně všechny ingredience prohněteme za pomoci rukou do jemného těsta. Do vzniklé směsi postupně přiléváme také kefír, který zapracujeme.
Tento domácí „tvaroháček“ je milionkrát lepší než ten z obchodu. U nás doma ho nikdy není dost
Těsto necháme odpočinout a vykynout
Jakmile máme všechen kefír přidaný, zabalíme těsto do celofánu a necháme odpočinout na teplém místě po dobu 20 minut. Dobu odpočinku využijeme na přípravu jablkové náplně. Jablka si nejprve oloupeme, odstraníme jadřince a očistíme je. Nakrájíme si je na malé kousky, které přendáme do misky. V další misce si smícháme vejce s cukrem a zakysanou smetanou.
Naplníme plech až po okraj
Do směsi smetany a vejce postupně prosejeme také mouku a vše promícháme tak, aby nám ve směsi nevznikly hrudky. Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme olejem a po celém jejím povrchu rozprostřeme těsto. Na něj následně nasypeme připravená jablka a vše zalijeme smetanovou směsí. Takto připravený koláč pečeme po dobu 40 minut na 180 stupňů.
Napište komentář