Pokud chcete potěšit chuťové buňky ať už své, nebo svých známých, vyzkoušejte tento recept. Nejen, že je jednoduchý, navíc potřebujete jen pět ingrediencí.
Pro to, abyste dokázali vytvořit nějakou dobrou cukrovinku, ještě nutně nemusíte být šéfkuchař. Existují totiž rychlé a jednoduché recepty, které zvládne naprosto každý s přehledem a ve výsledku si pochutnáte. Tento konkrétní dezert má další výhodu v tom, že je nepečený, tudíž vám odpadá další starost v podobě toho, že špatně odhadnete čas. Neriskujete žádné spáleniny ani zbytečný binec.
Ingredience a postup přípravy
Budete potřebovat:
- Půl litru kvalitní smetany
- Půl litru kondenzovaného mléka
- Dvě stě mililitrů plnotučného mléka
- Dvě stě gramů sušenek
- Dva gramy kakaa
- Menší formu, ideálně o velikosti 20 x 10 centimetrů, ale záleží na vás
- Misku
- Ruční šlehač
- Nůž na zarovnání krému
- Cokoliv na dozdobení (hoblinky z čokolády, drobené sušenky, lentilky…)
První věc, co musíte udělat, je vysypat formu kakaovým práškem. Poté přímo na její dno začněte skládat jednu sušenku vedle druhé tak, abyste mezi nimi měli co nejmenší mezery. Jestliže vám některé mají tendenci přečuhovat, nebojte se je odříznout, aby jejich velikost byla vyhovující. Jakmile to budete mít, je na čas připravit krém za pomoci smetany a kondenzovaného mléka.
Dezert je vhodný pro každou situaci
Tento smetanový základ připravíte stejně jednoduše, jako zbytek receptu. Obě již zmíněné ingredience vezměte a nalijte do misky, ve které se chystáte šlehat. Pak už jen vezměte šlehač a šlehejte, dokud vám nevznikne mírně tuhá konzistence, která drží svůj tvar. V tuto chvíli máte hotovo a šlehač můžete vypnout a popřípadě očistit.
Smetanový krém nyní pomocí lžičky vrstvěte na sušenky v libovolně tlustých vrstvách. Vždy si vezměte nůž, se kterým danou vrstvu zarovnáte co nejpřesněji do jednolité roviny a následně můžete pokračovat a opět pokládat sušenky. Vždy dbejte na to, aby další vrstva kompletně pokryla tu předešlou a postupujte tímto stylem tak dlouho, dokud vám nedojde krém či sušenky. Je důležité myslet na to, že krém musí být poslední vrstva, tudíž se podle toho bude třeba zařídit.
Jakmile máte hotovo, tak se ujistěte, že jste vrchní vrstvu dokonale uhladili a celý plech můžete umístit do ledničky. Bude jej tam stačit nechat hodinu, ovšem přes noc se dezert dokonale uleží a bude chutnat lépe. Po vytáhnutí už vám jen zbývá zákusek pěkně ozdobit, například čokoládovými hoblinami. Kreativní duše mohou tento recept kombinovat s různými druhy krému nebo třeba s karamelem. Dobrou chuť!