Ukrajinské kifliki hravě nahradí jakoukoliv českou buchtu

Že vám název kifliki nic neříká? Jde o chutnou ukrajinskou sladkost, kterou si připravíme společně, podle jednoduchého receptu. Pokud hledáte nápad ně něco, co byste chtěla upéct a mělo by to být chutné a jednoduché, je toto recept tím pravým. Garantujeme vám, že tímto sladkým pečivem zaujmete každého.

Co budete na kifliki potřebovat?

Jistě je děláte poprvé, a tak se neobejdete bez seznamu jednotlivých ingrediencí, které se na kifliki používají. Jak se můžete přesvědčit, je jich jenom pár a kladem pro vás je i to, že jsou běžné. Nachystejte si:

  • 500 g pšeničné mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru
  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 250 g vlašských ořechů
  • 1 špetku soli

Příprava těsta není složitá

Začíná se pochopitelně těstem, jelikož to kifliki z větší části samozřejmě tvoří. Potřebovat budete zhruba 200 g másla, které nechte pár hodit při pokojové teplotě. Potom ho vyšlehejte s vaječnými žloutky, přidejte cukru a také nezapomeňte na špetku soli. Šlehejte, dokud nevytvoříte vláčnou hladkou konzistenci.

Tím vznikne základ na těsto, do kterého budete postupně vmíchávat nejprve zakysanou smetanu a potom také mouku. Následně vše důkladně zpracujte tak, aby vzniklo těsto, které má pevnou strukturu a které se nebude lepit.

Těsto vyválejte a namažte

Nyní těsto rozdělte na několik částí a každou z nich důkladně vyválejte do kulatého, několik milimetrů vysokého tvaru. Následně vezměte zbytek másla, rozehřejte ho v hrnci a tímto máslem pomažte jednotlivé placky. Poskládejte je na sebe tak, že mezi každou dáte vrstvu potravinové folie a vložíte je do lednice na 40 minut.

Připravte si náplň. Pokud máte vlašské ořechy již nasekané, tento krok vynechte. Pokud ne, dejte je do mixéru a důkladně je nasekejte. Potom si z vaječných bílků ušlehejte sníh, se kterým nasekané ořechy promícháte. Tím je vaše náplň na kifliki hotová.

Vytvořte rohlíčky

Finální krok už je snadný. Kifliky vlastně nejsou nic jiného než rohlíčky plněné oříškovou náplní. Postupně je vytvářejte a dávejte je na plech vyložený s pečicím papírem. Potom by měly zamířit do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Po 40 minutách budou opečené. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a servírujte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]