Tuto jemnou domácí majonézu ze 3 přísad si zamilujete už po prvním ochutnání

Majonéza

Postupné zdražování potravin se nevyhnulo ani oblíbené majonéze, jejíž cena se dokáže vyšplhat až na sto korun. Téměř každého ale překvapí, že její příprava není nijak náročná.

Připravit si doma majonézu, která nám snadno nahradí tu kupovanou, nezabere moc času a není k tomu potřeba více než 3 základní ingredience, jež doma najdeme. Lahodnou ingredienci, která nám následně poslouží do různých salátů nebo pomazánek, si můžeme doma připravit za několik minut. Je zbytečné za ni utrácet v obchodě.

Ingredience potřebné na přípravu domácí majonézy:

  • 1 středně velké vejce
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • sůl, lžička cukru
  • 250 mililitrů rostlinného oleje

Omáčka hotová doslova za minutu

Ideálním řešením a pomocníkem na přípravu domácí majonézy je tyčové mixér s vysokou nádobou. Do té jednoduše vyklepneme vejce, ke kterému přidáme rostlinný olej, sůl a cukr. Pomocí mixéru směs mixujeme po dobu 3 minut, dokud nám nevznikne jednotná a hustá směs. Pokud chceme majonézu něčím ozvláštnit, můžeme přidat lžičku hořčice.

Raffaelo řezy

Tyto domácí „Raffaello řezy“ z hrnečku jsou jediným receptem, který máme připnutý na ledničce

Z majonézy jednoduše vytvoříte další omáčky

Pokud jsme milovníci tatarské omáčky, jednoduše do základní směsi přidáme najemno nakrájenou kyselou okurku a trochu česneku. Nejedná se o jedinou omáčku, kterou si tímto jednoduchým postupem můžeme připravit. Pro jemnější majonézu do nádoby postupně umístíme vejce, 2 polévkové lžíce vody, 400 mililitrů rostlinného oleje, 1 polévkovou lžíci hořčice a šťávu z půlky citronu. Směs opět stačí po dobu 3 minut mixovat, vznikne nám majonéza neobvyklé chuti.

Majonéza
Fotografie: Pexels

Sáhnout můžeme i po méně obvyklé kombinaci

Originální majonézu si dokážeme připravit i ze zcela neobvyklých surovin, vynechat totiž můžeme vajíčko. Do vysoké nádoby nalijeme 150 mililitrů mléka a 150mililitrů rostlinného oleje. Směs šleháme do té doby, dokud nám nevznikne hutné máslo. To osolíme, přidáme lžičku hořčice a 2 polévkové lžíce citronové šťávy. Směs opět šleháme, dokud nemá směs takovou hustotu, jako u požadujeme.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*