Masové kuličky v lahodné omáčce jsou tou nejlepší úpravou mletého

Nevíte, co s mletým masem? Zkuste jednoduchý a dokonalý recept na masové kuličky, včetně lahodné omáčky. Zaručeně si na tomto jídle pochutnáte jak vy, tak klidně i celá vaše rodina. Nemá totiž chybu. A příprava? Zvládnou ji klidně i začátečníci.

Co budete potřebovat?

Na první pohled se seznam ingrediencí jeví jako početný, ale když se na ně podíváte blíže, zjistíte že jde o běžné věci, které jsou určené především k tomu, aby dobře chutnaly jak masové kuličky, tak i samotní omáčka. Na vše si nachystejte:

  • 500 g hovězího masa
  • 500 g vepřového masa
  • 100 g chleba
  • 120 ml mléka
  • 25 g petržele
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř dle chuti

Tím jsme zmapovali ingredience, které potřebujete na samotné masové koule. A co budete potřebovat na omáčku?

  • 2 lžíce vinného octa
  • 300 ml vývaru
  • 2 cibule
  • 4 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky tymiánu
  • 20 rozinek

Začnete přípravou masa

Smíchejte jak mleté vepřové, tak i mleté hovězí maso. Dochuťte ho solí a pepřem a dále k němu také přidejte chléb, který byl předtím namočený v mléce. Ten pomůže k vláčnosti i k lepšímu spojení. Dále nezapomínejte na vajíčka a nahrubo nasekanou petržel. Vše důkladně promíchejte, díky, čemuž by měla vzniknout hmota, která se dá dobře tvarovat.

Vytvořte kuličky a smažte je na pánvi

Nyní můžete začít tvořit kuličky. Doporučujeme si namokřit ruce, díky čemuž se maso nebude lepit na dlaně. Potom je pokládejte na rozehřátou pánev. Když jste použili dostatečně tučné maso, žádný tuk není už třeba. Kuličky opékejte ze všech stran, aby byly udělané i ve středu. Potom je vyjměte a dejte stranou odpočívat.

Připravte základ na omáčku

A to tak, že do pánve s výpekem přidáte na proužky nakrájenou cibuli, kterou budete chvíli restovat. Potom můžete přidávat další ingredience, a to vinný ocet, který necháte vyvařit a potom přidáte vývar, do kterého přihodíte také koření v podobě tymiánu, hřebíčku a bobkového listu. Necháte chvíli provařit, aby se vývar dostatečně zredukoval a zhoustl na požadovanou konzistenci.

Dodělejte a podávejte

Nyní vyndejte bobkové listy a hřebíčky, a naopak do vaší omáčky přidejte rozinky. Přidejte také masové kuličky a nechtě je chvíli v omáčce prohřívat. Budou teplé a nasáklé zajímavou chutí. Potom už stačí naservírovat. Jak masové kuličky, tak samozřejmě i dostatek lahodné omáčky, která chutná skvěle.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]