Kynuté buchty, jako jsou tyto, dokážou zlepšit jakýkoliv den, nehledě na to, jak moc náročný byl. Švestková náplň jim dodává říz, který vás jen tak neomrzí.
Měli jste náročný den v práci či ve škole a jediné co chcete, je si trošku odpočinout a zapomenout na starosti běžného života? Někdy si stačí jen lehnout, někdy ovšem ani to nepomůže a hlavou se vám i tak budou honit černé myšlenky. Proto je dobré mít v záloze plán, třeba upečení těchto chutných buchet s náplní ze švestkových povidel. A pokud byste náhodou švestky moc nemuseli a nebo by vás nějakým zázrakem omrzely, jednoduše je nahraďte za tvarohovou či čokoládovou náplň.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Těsto:
- Hladká mouka – 600 g
- Teplé plnotučné mléko – 350 ml
- Cukr krystal – 3 lžíce
- Vejce – 1 kus
- Žloutek – 2 kusy
- Sůl – špetka
- Droždí – 30 g
- Rozpuštěné máslo – 80 g
Náplň:
- Švestková povidla – 30 g
Dále:
- Rozpuštěné máslo – 80 g
- Rozšlehané vejce – 1 kus
Nalijte do mísy teplé plnotučné mléko a přidejte do něj cukr krystal a droždí. Směs promíchejte a nechejte ji odležet na 10 až 15 minut, než vzejde kvásek. Poté do mísy prosejte hladkou mouku a přidejte i sůl, rozklepnuté vejce, oddělené žloutky a vše důkladně prohněťte, dokud se suroviny nespojí v jedno těsto.
Nakonec do těsta přidejte i rozpuštěné máslo. Hotové těsto nechejte ve větší míse a tu zakryjte potravinářskou fólií, dejte ji na teplé místo a nechejte těsto kynout cca 30 minut. Poté dejte těsto na pracovní plochu a rozválejte ho na tloušťku jednoho prstu. Rozdělte ho dle libosti na čtverce či obdélníky.
Na okraj každého jednotlivého kousku naneste povidla ze švestek a přetáhněte okraje doprostřed přes náplň, poté těsto srolujte. Hotové buchtičky dejte na plech, který jste si předtím vyložili pečicím papírem. Dejte je těsně k sobě. Potřete je rozpuštěným máslem a vyčkejte ještě dvacet minut, než nakynou.
Vejce rozklepněte do mističky a rozšlehejte ho, poté s ním všechny buchty potřete. Dejte plech do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechejte buchty péct cca 25 minut, dokud nechytnou krásnou barvu. Poté je zasypejte moučkovým cukrem a můžete je podávat, dobrou chuť!
Napište komentář