Lahodný kynutí šneci s vanilkovým krémem a rozinkami: Rychlý recept s obrázky, vysvětleno krok za krokem

Připravte si skvělé vanilkové šneky z kynutého těsta. Neskutečná dobrota, která potěší chuťové buňky každého milovníka sladkého pečiva.

Šneci jsou oblíbeným receptem českých hospodyněk. Dají se připravovat na nespočet způsobů, jak na slaný způsob, tak i ve sladkých variantách. Je to skvělý pokrm pro různé oslavy, není třeba jej před servírováním krájet a dá se považovat za tzv. „finger food“. Tento recept je u nás v redakci obzvláště oblíbený a šneci nesmí chybět na žádné příležitosti. Příprava není složitá a když odečtete dobu kynutí, budete mít za chvíli voňavou dobrotu na stole.

Ingredience potřebné na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 100 ml oleje

Ingredience potřebné na náplň

  • 100 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 50 g rozinek
Fotografie: Pixabay

Ingredience na smetanovou omáčku

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Ingredience potřebné na vanilkový přeliv

  • 250 ml mléka
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 20 g mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • rum
Fotografie: Freepik

Postup přípravy receptu

Na těsto rozpusťte droždí a cukr v teplém mléce, pak směs na 10 minut odložte na teplé místo. Mouku prosejte do velké mísy. Přidejte ostatní potřebné ingredience a mléko s droždím a 10 až 15 minut dobře hněťte. Získáte homogenní, hladké a trochu měkké těsto. Posypejte jej trochou mouky, mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechejte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

Pro vytvoření náplně dobře promíchejte změklé máslo s cukrem. Rozinky povařte s trochou vody (můžete použít rozinky naložené v rumu), nechte vychladnout a poté je dobře slijte.

Těsto přeneste na pracovní plochu posypanou trochou mouky. Rozválejte jej na tenký obdélník a potřete máslem smíchaným s cukrem. Celé jej pak posypte rozinkami a těsto pevně srolujte.

Jakmile těsto zarolujete, nakrájejte jej asi na 12 dílků a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Těsto nechte na 10 minut na plechu odpočinout a poté vložte plech na 20 minut do trouby, kterou si předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Asi po 20 minutách (v závislosti na typu vaší trouby)  vyjměte plech a šneky zalejte tekutou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem. Vraťte plech do trouby, dokud se šneci pěkně nepropečou.

Nakonec si připravíte vanilkový krém, který vám vznikne tak, že dobře prošleháte žloutky s cukrem a moukou. Za stálého šlehání vmíchejte mléko a celou směs postavte na oheň. Vařte, dokud vám krém pořádně nezhoustne. Poté nechte krém trochu vychladnout a ušlehejte si bílky, které do směsi ručně vmícháte. Přidejte pár kapiček rumu na provonění a máte hotovo! Přejeme vám dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]