Rajčata jsou oblíbeným druhem zeleniny. Hodí se nejen jako omáčka ke špagetám, můžeme si je také naložit. Podíváme se na originální korejský recept.
Rajče je trvalá rostlina, která je pěstována jako jednoletka. Její původ je v Americe. Typické jsou plody červené barvy, které můžeme znát pod názvem rajské jablíčko. Rostlina velmi dobře odolává chladným podmínkám a její pěstování není nijak náročné. Při jeho konzumaci je zapotřebí mít se na pozoru, nezralé plody nám totiž mohou způsobit otravu organismu. Pokud se ale na našem talíři objeví plod zralý, je naopak plný betakarotenu a vitamínu C.
Nakládaná rajčata jsou plná prospěšných látek
Jejich konzumaci by se neměli vyhýbat lidé trpící onemocněním srdce, krevního oběhu nebo poruch látkové výměny. Mají silné antioxidační účinky a jsou vhodnou potravou při redukčních dietách nebo jako doplněk zdravé stravy. Jedná se o základní surovinu pro výrobu kečupů a protlaků, které mají v kuchyni hojné zastoupení. Rajčata si velmi těžko zaměníme za jiný druh zeleniny, protože mají nejen typickou barvu, ale i chuť.
Na nakládaná rajčata v korejském stylu jich budeme potřebovat 2 kilogramy. Připravíme si také 2 papriky, svazek petržele, trs koriandru, paličku česneku, 1 větší mrkev a cibuli. Dále budeme potřebovat 100 mililitrů slunečnicového oleje, 60 mililitrů octa a 4 lžíce cukru. Na dochucení použijeme koriandr, pepř a sůl, pokud preferujeme pálivější jídlo, tak také chilli papričky. Uvedené množství nám vystačí na 3 sklenice o objemu 1 litr.
Jednoduchý postup zvládne i začátečník
Jakmile máme připravené sklenice odpovídající velikosti, vrhneme se na samotnou přípravu pokrmu. Rajčata si nejprve omyjeme a následně zbavíme stonků. Poté je nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do hluboké mísy. Cibuli si nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi spolu se slunečnicovým olejem. Mezitím si připravíme mrkev a to tak, že ji po oloupání nastrouháme na jemném struhadle.
Papriky si očistíme a zbavíme je semínek. Nakrájíme je na krátké silné proužky a spolu s mrkví vložíme do mísy s rajčaty. Do té následně přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek. Vše dochutíme také koriandrem, octem a cukrem. Důkladně zamícháme a následně do mísy přidáme také orestovanou cibuli. Smíchané ingredience necháme 3 hodiny marinovat na teplém místě, ideálně pokojové teploty. Misku přikryjeme pokličkou a směs každých 30 minut promícháme.
Následně ji umístíme do předem připravených nádob. Šťávu, kterou pustila, rozdělíme na 3 stejné díly a nalijeme do sklenic jako poslední krok. Sklenice uzavřeme pomocí víčka a vrhneme se na sterilizaci celého pokrmu. Ta se provádí jednoduše. Do vysokého hrnce umístíme sklenice a naplníme jej vodou. Hrnec umístíme na sporák a necháme zhruba 20 minut pracovat. Sklenice z hrnce jednu po druhé vyjmeme a otočíme dnem vzhůru. Takto je necháme dokud nevychladnou.