Masové kuličky s bramborami v rajčatové omáčce

Pokud máte rádi kombinaci brambor a mletého masa, tyto masové kuličky vám zcela jistě zachutnají. Jsou velmi šťavnaté a díky rajčatové omáčce budou doslova famózní. Příprava pokrmu není nijak složitá. V několika krocích zhotovíte pro rodinu rychlý a chutný oběd nebo večeři.

Potřebné suroviny na přípravu masových kuliček

Na masové kuličky si obstarejte tyto ingredience:

  • 350 gramů mletého masa (může být mix vepřového a hovězího)
  • 350 gramů brambor
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžičku sušených bylinek dle obliby (majoránka, provensálské koření)
  • slunečnicový olej na smažení

Potřebné suroviny na přípravu rajčatové omáčky 

Na omáčku si připravte:

  • 100 mililitrů zakysané smetany
  • 1 až 2 lžíce rajčatového protlaku nebo omáčky
  • 75 mililitrů vody
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • čerstvou pažitku nebo petrželku k podávání

Jak postupovat při přípravě masových kuliček a rajčatové omáčky?

Do větší mísy si nastrouhejte nahrubo oloupanou cibuli a brambory. Pak k zelenině přidejte mleté vepřové a hovězí maso, sůl, mletý černý pepř, sušené bylinky dle výběru a dobře promíchejte. Ze směsi pak tvořte navlhčenými rukama kuličky střední velikosti. Ty smažte na pánvi s rozpáleným slunečnicovým olejem ze všech stran dozlatova.

Poté masové kuličky přendejte na talíř a pusťte se do přípravy omáčky. V misce si smíchejte zakysanou smetanu, rajčatový protlak, vodu, pepř a sůl. Pak tekutinu vlijte do menšího hrnce a do omáčky vložte opečené kuličky z mletého masa. Duste vše pod poklicí asi čtvrt hodiny. 

Servírování masových kuliček

Hotové masové kuličky s rajčatovo smetanovou omáčkou podávejte horké. Posypat jednotlivé porce můžete čerstvými jemně sekanými bylinkami. K pokrmu se hodí například opečené brambory, nebo třeba rýže. Budou ale dokonalé i samotné, či s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]