Medovník lepší, než si vůbec umíte představit

Ti, kdo okusili chuť medovníku, na ten zážitek obyčejně nezapomínají. Tento skvělý klasický dezert podle tohoto receptu připravíte jednoduše do hodiny.

Pátrání po původu medovníku nás zavedlo až do Arménie, kde každá rodina střeží svůj unikátní recept, který se předává z generace na generaci. Díky své unikátní a nezaměnitelné chuti zaujme drtivou většinu strávníků. Ti se ho obyčejně nemohou nabažit a nezřídka se ho pokouší i připravit. Receptů volně dostupných na internetu se pár najde. Ten náš pochází z Rumunska a je tam velmi oblíbený.


Suroviny

  • Na těsto:
  • 150 gramů cukru moučka
  • 200 gramů medu
  • 180 gramů másla
  • 400 gramů hladké mouky
  • 3 – 4 vejce podle velikosti
  • čtvrt lžičky soli
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • lžíci citronové šťávy
  • Na krém:
  • 800 gramů zakysané smetany s obsahem tuku minimálně 30%
  • 100 – 150 gramů cukru moučka podle chuti
  • lžičku vanilkového cukru
  • mleté ořechy na posypání
  • pečící papír


Příprava

Cukr, med, máslo a sůl dejte do kastrolu se silným dnem. Za stálého míchání směs zahřívejte dokud se úplně nespojí a nezačne bublat. Přidejte směs jedlé sody s citronovou šťávou a míchejte dokud směs nezkaramelizuje. Měla by k tomu postačit minuta, nebo dvě. Sundejte nádobu z ohně a míchejte alespoň další dvě minuty. Pak nechte vychladnout 10 minut.

Když medová směs dosáhne teploty mezi 30 – 40 stupni, přidejte celá vejce. Rozmíchejte je do hladké homogenní hmoty. Začněte postupně přidávat hladkou mouku. Poctivě míchejte aby se netvořily hrudky. Kdo má kuchyňský robot, jistě v této fázi jeho pomoc ocení. Vznikne polotekuté těsto, které nebude problém roztírat.

Čtvrtinu takto připraveného těsta rozetřete na kus pečícího papíru, který velikostí odpovídá plechu na pečení. Pokud máte šikmý roztírací nůž, budete za něj v této chvíli rádi. Ostatní si musí poradit pomocí jiného náčiní. Papír s vrstvou těsta opatrně přeneste na plech a pečte 3 – 4 minuty při 200°C‌.

Připravte si prázdný pečící papír na který upečený plát těsta ihned po vyndání z trouby otočte.  Nenechte ho na papíru vychladnout! Vychladlý plát byste totiž z původního papíru dostávali jen velmi problematicky a pravděpodobně byste ho pak do výsledného dortu museli skládat, jako puzzle. Stejným způsobem upečte další tři pláty těsta.

Krém připravíte jednoduše tím, že do zakysané smetany zašleháte cukr moučku i vanilkový cukr. Vychladlé pláty těsta překrojte na poloviny a můžete je zarovnat do stejných rozměrů. Doporučujeme na tento krok použít zubatý nůž, který těsto rozřeže aniž by je zmáčkl.

Nyní je čas na sestavení dortu. Na spodní plát dejte jednu osminu krému – hmotnost té osminy by měla být asi 110 – 120 gramů. Roztírejte krém rovnoměrně po celé ploše těsta a přikryjte dalším plátem. Takto postupujte, dokud nesestavíte dort ze všech osmi plátů těsta.

V misce pořád zůstal jeden díl krému. Pomažte jím v tenké vrstvě celý dort z vrchu i ze stran. Nyní máte dvě možnosti. Buď můžete dort posypat mletými ořechy, které jsme uvedli v přehledu surovin, nebo jej posypte drobečky z těsta, které jste okrájeli.

Celý medovník pak uložte do chladničky, kde by měl setrvat alespoň několik hodin. Jen tak se totiž řádně rozleží a chutě se spojí v tu jedinou lahodnou. Poté, pokud chcete, můžete kraje ořezat zubatým nožem tak, aby byly z boku vidět všechny vrstvy dortu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]