Od dokonale krémových míchaných vajíček vás dělí jediná přísada, kterou máte neustále doma v lednici

Fotografie: iStock

Míchaná vajíčka lze pokazit během mrknutí oka. Pokud k nim ale přidáte jednu čajovou lžičku přísady, která jim dodá perfektní texturu a zlepší i jejich chuť.

Míchaná vajíčka jsou to nejjednodušší jídlo, které můžete uvařit. Skoro by se chtělo říct, že se nedají pokazit. To je ale velký omyl. Stačí pár vteřin nepozornosti a ta správná konzistenci i chuť jsou tytam, což jistě potvrdí každý, komu už se podařilo připravit namísto krémové dobroty vysušenou hmotu bez chuti a zápachu. Možná vás bude zajímat, že od dokonalého výsledku vás může dělit jedna jediná přísada. A tou je majonéza.

Nedostižná konzistence i chuť

Co člověk, to jiné chutě. Zatímco jednomu vyhovují vajíčka hladká, krémová a mírně propečená, jiní preferují až polotekutou konzistenci a někteří dávají přednost spíše tužším a dobře usmaženým vajíčkům. Ti poslední si někdy ve vypražených vejcích libují. Ale i v tomto případě jedna lžička majonézy ve smaženici prospěje ke zjemnění textury a zvýraznění chuti.

Fotografie: Pixabay

Obecně lze říci, že s majonézou se mají vejce ráda. Možná proto, že jsou při její výrobě hlavní složkou. Pokud ji tedy přidáte v průběhu smažení do vajíček, získají jedinečnou „hlubokou“ chuť a navíc i pěknou konzistenci. Nutno dodat, že s vejci nemusí nutně tvořit homogenní strukturu, ba právě naopak. Velmi dobře vypadá i chutná, když jsou čisté kousky žloutku a bílku majonézou obalené.

Návod na dokonalá míchaná vajíčka

Pokud právě teď přemýšlíte, jakým způsobem si zítra ráno připravíte svá oblíbená míchaná vajíčka ke snídani tak, aby byla  tady je podrobný návod. Budete k tomu potřebovat:

  • vajíčka – 2 až 3 ks
  • máslo – 1 lžíce
  • sůl – 2 špetky
  • majonéza – 1 lžička
  • volitelně šunka, slanina, strouhaný sýr, pesto, avokádo, sezamová semínka nebo cokoliv, co máte rádi

Vyberte si pánev s nepřilnavým povrchem a rozehřejte ji na kamnech. Použijte k tomu raději nízkou teplotu a při přípravě nespěchejte. Rozpusťte na pánvi máslo. Mezitím vyklepněte vajíčka do misky, osolte je, případně přidejte jednu lžíci vody, mléka nebo smetany a prošlehejte je vidličkou.

Fotografie: Pixabay

Jakmile se máslo rozpustí, osmažte na něm šunku či slaninu, pokud je používáte a pak vlijte rozšlehaná vajíčka. Začněte míchat tak, že táhlým pohybem plynule seškrabáváte tuhnoucí směs ze dna a stěn pánve. Asi v polovině přípravy, kdy už vajíčka začínají tuhnout, přidejte jednu čajovou lžičku majonézy a pokračujte dál v klidném míchání.

Když vajíčka ztuhnou na vámi požadovanou konzistenci, odstavte je z kamen a přemístěte z pánve na talíř. Podle libosti do nich vmíchejte strouhaný sýr či pesto, posypejte nasekanými bylinkami či sezamovými semínky a doplňte o čerstvou zeleninu či ovoce.

Zdroj: Gotowanie