Oblíbenou základní surovinou je mleté maso. Připravují se z něho malé karbanátky, sekaná vcelku, čevabčiči. Lze ho ovšem upéct i rozetřené na plechu.
Z mletého masa se jídla připravují v řadě světových kuchyní. Jeho výhodou je, že se spotřebuje i méně kvalitní maso. Když ho dochutíte kořením a správně připravíte, získáte chutný pokrm. Mleté maso můžete dusit, smažit i péct. My jsme si pro vás tentokrát připravili recept z mletého masa, které se peče na plechu. Podle podrobného návodu můžete pokračovat krok po kroku a upéct si chutné jídlo na oběd nebo večeři. Sekaná je ovšem chutná i po studenu na chlebě.
Jaké maso je nejlepší na mletí
Když budete připravovat hamburgery, je nejlépe použít hovězí plec nebo roštěnec, které obsahují maximálně 10 až 20 procent tuku. Pokud budete z mletého masa tvarovat karbanátky či kuličky, použijte hovězí plec nebo bok, z vepřového pak krkovičku. Na mletí je možné použít i kuřecí maso. K tomuto účelu se nejlépe hodí kuřecí prsa. Náš recept není na kvalitu masa nijak náročný, takže můžete použít klidně i kupované mleté maso.
Co budete potřebovat na přípravu mletého masa
- 0,5 kg mletého masa
- 4 vejce
- Sůl, pepř
- 150 g strouhaného tvrdého sýru (Eidam, Gouda, Ementál)
- rostlinný olej (slunečnicový, řepkový)
- 2 dl zakysané smetany
Postup přípravy
- Tři vejce uvaříte natvrdo po dobu 10 minut.
- Mleté maso dáte do mísy, osolíte, opepříte, rozklepnete do něho 1 celé vejce a vše dobře propracujete.
- Pak vezmete menší plech, vymažete ho olejem a mleté maso na něho rovnoměrně rozetřete.
- Na rozetřené mleté maso pokladete půlky vařených vajec, pokapete zakysanou smetanou a posypete strouhaným sýrem.
- Troubu předehřejete na teplotu 180 °C a dáte do ní plech s připraveným mletým masem. Pečete asi 45 minut.
Napište komentář