Nejrychlejší mřížkový tvarohový koláč pod sluncem: Recept na každý den, peču vždy hodinu před příchodem hostů

Vlhké kefírové těsto ve spojení se sladkým tvarohem na tomto moučníku je až překvapivě uspokojivá kombinace. Příprava je navíc extrémně rychlá, hodí se, když už hosté stojí téměř na zápraží.

I když rychlost není pokaždé to, o co v kuchyni usilujeme, někdy je přeci jenom potřeba. Ať už se blíží nečekaná návštěva, anebo vás jenom přepadla nepřekonatelná chuť na něco sladkého, ve všech případech vaše potřeby plně uspokojí tato lahodná litá buchta s tvarohovou mřížkou. Připravuje se z pár základních surovin, zvládne ji i naprostý začátečník a výsledek je vždy výborný.

Ingredience

Na těsto

  • Vejce – 4 ks
  • cukr – 200 g
  • rostlinný olej – 120 ml
  • sůl – 1 špetka
  • kefír – 120 ml
  • hladká mouka – 300 g
  • prášek do pečiva – 8 g

Na náplň

  • Tvaroh – 300 g
  • moučkový cukr – 3 lžíce
  • vejce – 1 ks

Návod na přípravu

Do mísy vyklepněte 4 vejce, přidejte k nim špetku soli a ručním šlehačem vysokou rychlostí šlehejte asi 2 nebo 3 minuty, dokud nezískáte nadýchanou a světle žlutou pěnu. Poté přidejte celou dávku cukru a pokračujte ve šlehání, než směs bude téměř úplně bílá. Snižte otáčky šlehače a tenkým pramínkem přilévejte nejprve rostlinný olej a poté kefír.

Nakonec zhruba ve třech fázích prosejte do směsi hladkou mouku s práškem do pečiva a jemnými krouživými pohyby stěrkou vše promíchejte a vytvořte polotekuté těsto bez hrudek.

Plech s vyššími bočnicemi nebo vhodnou zapékací misku vyložte pečicím papírem, případně ji vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou a vlijte do ní připravené těsto. Jeho povrch důkladně uhlaďte do roviny.

Do samostatné misky vyklopte tvaroh, přidejte k němu tři polévkové lžíce moučkového cukru (množství si případně přizpůsobte vlastní chuti), přiklepněte jedno vajíčko a rozmixujte do hladké a homogenní směsi. Touto směsí naplňte zdobicí sáček a nakreslete jím na povrchu připraveného těsta v plechu silnou tvarohovou diagonální mřížku.

Plech s připravenou budoucí buchtou vložte do trouby, kterou jste nechali dostatečně předehřát na teplotu 180 °C a pečte ji po dobu kolem 45 minut. Zda je těsto dostatečně propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Dopečený moučník nechte vychladnout, povrch posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*