Křehký koláč z drobenkového těsta plný lahodného citrónového pudinku a kokosových vloček. Je to to pravé sladké osvěžení pro horké letní dny!

Lahodný pudinkový trém, křehké těsto, citrónová nakyslost a vůně kokosu, to jsou hlavní devízy tohoto superrychlého koláče, který si zaručeně oblíbíte.

Lahodný a snadný drobenkový koláč je plný lahodného citrónového pudinku a kokosu. To je dokonalá letní kombinace, díky které tento dezert vkusně doplní jakoukoliv letní party nebo zahradní grilování. Příprava je velmi snadná a rychlá, zvládnou ji i začátečníci a časově vytížení kuchaři. Tento koláč potěší úplně každého.

Ingredience

Na těsto

  • Hladká mouka – 280 g
  • cukr – 150 g
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • kokosové vločky – 100 g
  • máslo – 225 g

Na krém

  • Mléko – 500 ml
  • žloutky – 5 ks
  • cukr – 250 g
  • hladká mouka – 50 g
  • kukuřičný nebo bramborový škrob – 40 g
  • vanilkový cukr – 10 g
  • máslo – 80 g
  • citróny v BIO kvalitě – 2 ks

Návod na přípravu

Nejprve připravte citronový pudink. V misce smíchejte 250 gramů cukru s vanilkovým cukrem, kukuřičným škrobem a hladkou moukou. Suché přísady promíchejte a přidejte k nim 5 vaječných žloutků a 100 ml mléka. Všechny ingredience spolu vyšlehejte dohladka. Zbylé mléko nalijte do kastrůlku a přiveďte ho k varu. Za stálého míchání k němu tenkým pramínkem přilévejte žloutkovou směs a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

Hotový pudink odstavte z plotny, přidejte k němu máslo pokojové teploty a lžící míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Ostrouhejte kůru ze dvou citrónů a vymačkejte z nich šťávu. Obojí pak přidejte do hrnce s pudinkem a zpracujte do homogenní konzistence.

Hotový pudink vlijte do čisté a studené misky, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na jeho hladině, aby se nevytvořil škraloup, a nechte pudink úplně vychladnout.

Do mísy prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Smíchejte ji s cukrem a kokosovými vločkami a přidejte na kostky pokrájené máslo pokojové teploty. Rukama vše propracujte na drobivou až písčitou hmotu. Plech na pečení o rozměrech 24 x 30 cm vytřete máslem a na jeho dno vsypte dvě třetiny drobenky a upěchujte ji lžící.

Na drobenku rozetřete vychladlý citrónový pudink a uhlaďte ho do roviny. Na něj nasypejte zbylou drobenku a vložte koláč péct do trouby rozehřáté na teplotu 150 °C po dobu 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Hotový dort nechte zchladnout, nakrájejte na kostky a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*