Dvoubarevný moučník: Hvězdná kombinace kokosového krému a čokolády! Ta chuť je k nezaplacení, recept jako z kavárny

Snadný a rychlý dort s příchutí čokolády a kokosu vám bude chutnat i během prosluněných letních dnů. Moc mu to bude slušet na všednodenním stole, tak i jako součást slavnostní tabule.

Jemný dvoubarevný dort s příchutí kokosu a čokolády je tou pravou sladkou tečkou po vašem obědě. Příprava tohoto moučníku není ani časově, ani finančně nijak náročná a zvládne ji bez obtíží i naprostý začátečník. Směle si proto vyhrňte rukávy a pusťte se do práce. Všechny nutné ingredience máte totiž nejspíš neustále doma při ruce.

Ingredience

Na těsto

  • Vejce – 4 ks
  • moučkový cukr – 5 lžic
  • hladká mouka – 5 lžic
  • voda – 100 ml
  • kakaový prášek – 1 lžíce
  • rumová esence – 1 lžíce
  • prášek do pečiva – 1 sáček
  • vanilkový cukr – 1 sáček

Na krém

  • Mléko – 1 litr
  • cukr – 5 lžic
  • hladká mouka – 5 lžic
  • vanilkový pudink – 1 sáček
  • kokosové vločky – 200 g
  • změklé máslo – 150 g

Na polevu

  • Tmavá čokoláda – 200 g
  • olej – 4 lžíce

Návod na přípravu

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a v průběhu šlehání k nim postupně přisypejte prosátý moučkový cukr bez hrudek a sáček vanilkového cukru. Jakmile se cukr rozpustí a sníh získá tuhou konzistenci, zapracujte do něj jemnými krouživými pohyby stěrkou také žloutky, olej, vodu a rumovou esenci.

Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a kakaem a tuto směs prosejte přes jemné sítko do těsta. Zadělejte homogenní a polotekuté těsto, které vlijte do plechu o rozměrech 30 x 20 cm, vymazaného máslem a vysypaného moukou, případně vyloženého pečicím papírem. Korpus dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C po dobu kolem 25 minut.

Fotografie: Unsplash

Zatímco se těsto peče, připravte si kokosový krém. Hladkou mouku smíchejte s cukrem a pudinkovým práškem, postupně do této směsi zašlehejte 200 ml mléka a vytvořte hladkou směs bez hrudek. Zbylé mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho na středním ohni k varu. Jakmile začne vřít, přilijte do mléka připravenou pudinkovou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Hotový pudink odstavte z ohně, nechte ho trochu zchladnout a s pomocí ručního šlehače do něj zapracujte změklé máslo nakrájené na menší kostky. Nakonec přisypejte také strouhaný kokos. Pokud by byl výsledný krém příliš řídký, vložte ho na 30 až 60 minut do lednice vychladit.

Upečený korpus nechte vychladnout a vyjměte ho z formy. Rozetřete na něj do rovnoměrné vrstvy zchladlý kokosový krém a jeho povrch zarovnejte co nejlépe do roviny. Ve vodní lázni či mikrovlnné troubě rozpusťte na kousky nalámanou tmavou čokoládu. Když je tekutá, vmíchejte do ní 4 lžíce oleje.

Fotografie: Pixabay

Směs rozmíchejte dohladka a nalijte ji na celý povrch dortu. Polevu posypejte strouhaným kokosem a celý dort vložte do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc) ztuhnout a proležet. Pak už jen nakrájejte na porce a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*