Jsou tak křehké a křupavé! Když je rozlomíte, přivábíte tím i sousedy odnaproti. Tyto lahodné ořechové rohlíčky budete chtít péct každý den

Tyto nekynuté rohlíčky s ořechovou náplní možná znáte pod přídomkem „svatomartinské“. Můžete si je ale upéct k čaji, kdykoliv dostanete chuť. Jsou tak snadné, že by byl hřích jimi šetřit.

Křehké nekynuté rohlíčky s ořechovou náplní si parádně užijete jak při jejich přípravě, tak i při konzumaci. Jsou neskutečně křehké a lahodné, doslova se rozplývají v ústech. Na přípravu jsou ale tak jednoduché, jak jen mohou a ani náklady na ně nejsou nijak extrémní. Tradičně se pečou na svátek sv. Martina jako sněhem pocukrované koňské podkůvky. Není ale žádný zásadní důvod, proč si je nepřipravit, kdykoliv se vám zamane.

Ingredience

Na těsto:

  • Hladká mouka – 500 g
  • máslo – 250 g
  • plnotučná smetana nebo mléko – 200 ml
  • prášek do pečiva – ½ lžičky
  • vaječný žloutek – 1 ks

Na náplň

  • Vlašské ořechy – 150 g
  • cukr – 3 lžíce

Návod na přípravu

Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte na kostky pokrájené, ledově vychlazené máslo a s pomocí robotu, vidličky či prosekávání nožem z něj svižně vypracujte pískovitou a drobivou hmotu. Přilijte k ní ledově vychlazenou smetanu či mléko a oddělený vaječný žloutek, rovněž dobře vychlazený, posypejte práškem do pečiva a vypracujte vláčné a nelepivé těsto.

Pracujte rychle, aby hmota nezačala teplat, aby se těsto po upečení nezačalo rozpadat, či nebylo naopak příliš tuhé. Těsto rozdělte na 6 dílů, ze všech zformujte koule, zabalte je do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice vychladit.

Vlašské ořechy nasekejte najemno ručně, nebo v elektrickém sekáčku a smíchejte ho s cukrem. Namísto ořechů můžete použít mletý mák, sušené ovoce nebo třeba sladký tvaroh. Odeberte z lednice jednu kouli těsta a vyválejte ji na kulatý a tenký plát.

Rozdělte plát těsta kráječem na pizzu na 8 trojúhelníků. K základně každého z nich vložte jednu polévkovou lžíci drcených ořechů a stočte těsto od základny k cípu do tvaru rohlíčků. Stejným způsobem zpracujte i zbylých pět koulí těsta.

Hotové rohlíčky vyrovnejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct okolo 30 až 35 minut dozlatova. Po dopečení rohlíčky nechte zchladnout, posypejte je moučkovým cukrem a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*