Mrkvový koláč, který váš stůl zahalí do podzimních barev a provoní kuchyni

Tento koláč bude na vašem stole vypadat jako skutečná podzimní dekorace. Pravdou je, že se na něm ale pro svou úžasnou chuť dlouho neohřeje.

Mrkvové koláče jsou oblíbeným podzimním dezertem. Právě toto období svádí ke zmírnění tempa a relaxaci. Co může být lepšího než natáhnout teplé ponožky, zabalit se do deky a dopřát si doušek dobrého čaje nebo kávy s kouskem vynikajícího koláče? Můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept s čokoládovou tečkou, který vás překvapí lahodnou chutí. Výborně se hodí k podzimu a pokud ho naservírujete návštěvě, máte zaručený úspěch.

Pro přípravu mrkvového koláče budete potřebovat

  • 2 ks mrkve
  • 1 sklenice pomerančového džusu
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 4 sklenice hladké mouky
  • 5 ks vajec
  • 2 sklenice cukru
  • ¾ sklenice rostlinného oleje

Na čokoládovou polevu si připravte

  • 1 sklenice cukru
  • 2 polévkové lžíce másla
  • Půl sklenice kakaa
  • 5 polévkových lžic mléka

Mrkev – chutná a prospěšná zelenina

Tato nejznámější a nejpoužívanější zelenina v domácnosti má neuvěřitelné množství přínosů pro vaše zdraví. Přispívá ke snížení cholesterolu, což pozitivně ovlivňuje zdraví srdce. Je bohatá na betakaroten a vitamin A, který se podílí na kvalitním zrakovém vjemu. Vláknina v mrkvi zrychluje metabolismus, vařená se podává při průjmu, syrová proti zácpě. Vitamin K podporuje mineralizaci kostí a pektin chrání před rakovinotvornými látkami. V mnoha směrech je to zelenina prospěšná a navíc i chutná.

Postup

Mrkev nejdříve očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do mixéru a přidejte pomerančový džus, vejce, cukr a rostlinný olej. Rozmixujte do hladké konzistence a přelijte do větší mísy. Ke směsi přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchejte v hladké těsto.

Formu vymažte kouskem másla a nalijte připravené těsto. Vložte do trouby a pečte přibližně 40 minut na 180°C. Během pečení ale moučník kontrolujte pomocí špejle. V menším kastrůlku smíchejte máslo s kakaem, cukrem a mlékem. Přiveďte varu a vařte kakaovou směs do zhoustnutí.

Vychladlý koláč polijte čokoládovou polevou a vložte do lednice. Nechejte zchladit nejlépe přes noc. Pokud na svém dezertu chcete výrazně čokoládovou polevu, použijte co nejkvalitnější kakao. Koláč bude svou podzimní barvou zdobit váš jídelní stůl a chutí uspokojí vaše chutě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]