Pečení koláčů může být zdravé. Vyzkoušejte zeleninový koláč se strouhaným sýrem

Kdo by nemiloval koláče. Nyní si můžete vyzkoušet upéct doma i zeleninový koláč se strouhaným sýrem, který je zdravější variantou všech koláčů.

Do trendů se stále častěji dostávají zdravé recepty. Lidé mají rádi koláče, ale nyní si je mohou dopřát i ve zdravé variantě. Doma si mohou upéct zeleninový koláč se strouhaným sýrem. Doba přípravy tohoto receptu je přibližně jedna hodina a je potřeba si na něj připravit dostatek zeleniny.

Ingredience potřebné na zeleninový koláč se sýrem

Na tento recept budete potřebovat hned několik surovin. Jisté je, že hodně zeleniny vás poté dokonale zasytí. Tento pokrm si můžete dát buď jako hlavní chod k obědu nebo večeři. Neuděláte chybu ani v případě, že si ho dáte ke svačině, protože lze jíst i studený.

  • 2 ks brambor
  • 2 ks mrkve
  • 300 g pórku
  • 1 ks čerstvá červená paprika
  • 4 ks zelená čerstvá paprika
  • 1 lžíce čerstvé petržele
  • 170 g hlávkového bílého zelí
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 150 g strouhaného čedaru

Postup přípravy zdravého pokrmu

Nejprve si vezměte brambory a ty oloupejte. K loupání použijte buď nůž nebo škrabku. Po oloupání je omyjte a nastrouhejte do velké mísy nahrubo. Dále oloupejte i mrkev a nastrouhejte také nahrubo. Po nastrouhání mrkev přidejte k bramborům. Čerstvé papriky omyjte pod tekoucí vodou, očistěte je od semínek, stopek a nakrájejte je na menší kostičky.

Vezměte k ruce pórek a očistěte jej. Nakrájejte jej na tenké kolečka a přidejte do mísy k bramborám a mrkvi. To samé udělejte i s hlávkovým zelím, ale to omyjte a nasekejte najemno. Až budete mít všechny suroviny v míse, tak je zasypte petrželkou a pusťte se do přípravy těsta.

Připravte si těsto na koláč

K ruce vezměte další středně velikou mísu, ve které je potřeba vyšlehat vajíčka spolu se solí, mlékem, olivovým olejem, mletým pepřem, kypřícím práškem a hladkou moukou. Míchejte celou směs tak dlouho, dokud nebude konzistence podobná polotekutému těstu. To nalijte do mísy s nakrájenou zeleninou a pečlivě promíchejte čistýma rukama nebo vařečkou.

Jak péct a servírovat zeleninový koláč

Poté, co jste si smíchali všechny suroviny tuto směs navrstvěte rovnoměrně do plechu s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na přibližně 20 až 25 minut při teplotě 180 °C. Poté vyjměte, posypte strouhaným sýrem (čedarem) a dejte dopéct na dalších pět až deset minut. Koláč podávejte teplý například s oblíbeným dipem nebo domácí omáčkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]